Lahdessa toimivien korkeakoulujen tutkimustyö on ollut merkittävä menestystekijä Lahden matkassa ympäristökaupungiksi. Tieteen tekemisen lisäksi Lahdessa on tarjolla runsaasti kaikille avointa ympäristöteemaista koulutusta, joka on nyt koottu yhteen.

(teksti: Terhi Kangas, kuvat: kuvakaappaukset verkkokurssilta)

Maaliskuussa avautunut, ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi maksuton Ymmärrä ympäristöä -johdantokurssi kokoaa yhteen lahtelaista ympäristöalan ja kestävän kehityksen korkeakouluosaamista yhdeksi opintokokonaisuudeksi. Johdantokurssi liittyy paikallisten korkeakoulujen yhdessä rakentamaan Näkökulmia ympäristökysymyksiin –opintotarjottimeen: https://www.lahdenyliopistokampus.fi/nakokulmia-ymparistokysymyksiin/

– Nimensä mukaisesti johdantokurssi johdattaa mahdollisimman kansantajuisesti ympäristöpääkaupunkivuoden kärkiteemoihin. Sisältö on suunniteltu erityisesti kaikille lahtelaisille, mutta avoin oppimisympäristö on tietysti avoin myös muille kiinnostuneille, kertoo kehittämispäällikkö Riitta Aho Helsingin yliopiston koulutus ja kehittämispalvelut HY+:sta.

Ympäristöpääkaupungin kärkiteemoja ovat hiilineutraali elämä, osallisuus, kiertotalous sekä luonto ja vesi. Johdantokurssi tarjoaa pikaperehdytyksen näihin teemoihin muun muassa avaamalla kaupunkipuistojen merkitystä kaupunkilaisille, veden kierto(taloutta) ja liikkumisen henkilökohtaista päästökauppaa.

Teemoja ja luennoitsijoita johdantokurssilla on kaikkiaan yhdeksän. Asiantuntijat edustavat Lahdessa toimivia korkeakouluja eli Helsingin yliopistoa, LUT-yliopistoa sekä LAB-ammattikorkeakoulua. Ympäristöpääkaupungin puheenvuoron tarjoaa ohjelmajohtaja Saara Vauramo, joka on itse aikoinaan väitellyt kaupunkiekologiasta Helsingin yliopistossa.

– Vauramo koostaa osuudessaan selkeästi yhteen konkreettiset ympäristöteot, joiden ansiosta Lahti on nyt Euroopan ympäristöpääkaupunki. Parhaiten olemme pärjänneet ympäristöjohtamisessa, ekoinnovaatioissa, ilmanlaadussa ja jätehuollossa. Kaikkia näitä teemoja voi syventää johdantokurssin jälkeen avoimilla korkeakouluopinnoilla Lahdessa, Riitta Aho kertoo.

Maistiaisia ajankohtaisista sisällöistä

Luonnon merkitys ihmisen hyvinvointiin on koronapandemian aikana konkretisoitunut monelle ennenkokemattomalla tavalla. Lahdessa onkin poikkeuksellisen monimuotoiset mahdollisuudet nauttia luonnon terveysvaikutuksista. Ajankohtaista teemaa käsitellään Ymmärrä ympäristöäsi -kurssilla myös tieteen näkökulmasta. Aiheesta alustaa akatemiatutkija, dosentti, FT Riikka Puhakka Helsingin yliopistosta.

– Hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia luonto tarjoaa tietysti jo siksi, että luonnossa on vähemmän melua ja ilmansaasteita. Luonnossa tapahtuu todistetusti myös kognitiivista ja fysiologista stressistä elpymistä. Luonto tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliselle kanssakäymiselle, mutta toisaalta myös yksinololla. Luontokosketus vahvistaa immuunipuolustusta, Puhakka kertoo.

Ymmärrä ympäristöä -johdantokurssin teema-alueet koostuvat teoriaosuuden läpikäyvistä videoista, pohdintatehtävistä sekä lisälukuvinkeistä. Videoesityksen herättämiä ajatuksia voi jakaa verkkoympäristön keskustelualueella muiden opiskelijoiden kanssa.

Ajankohtaisia, vahvasti paikallisia ympäristöaiheita käsittelee omassa puheenvuorossaan myös apulaisprofessori Ville Uusitalo LUT-yliopistosta. Hän kertoo kurssilla liikkumisen henkilökohtaisesta päästökaupasta ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen tähtäävästä CityCap-hankkeesta, johon on tehty runsaasti tutkimustyötä Lahden korkeakouluissa.

Teoriaosuuden jälkeen Uusitalo johdattaa opiskelijan pohtimaan, voisiko itse olla valmis sitoutumaan henkilökohtaiseen päästökauppaan, ja miten se mahdollisesti vaikuttaisi omaan liikkumiseen. Tai löytyisikö arjesta kenties muita tapoja, joilla liikkumisen aiheuttamia päästöjä voisi vähentää.


Sisältöä yrityksille, opettajille ja kaikille lahtelaisille

Maksuton johdantokurssi on suunniteltu innoittajaksi myös yrityksille, jotka haluavat kehittää vastuullisuustoimintaansa henkilöstöä kouluttamalla. Kaikkiaan Näkökulmia ympäristökysymyksiin -opintotarjottimelta löytyy 18 pääosin verkossa toteutettavaa opintokokonaisuutta, jotka on valikoitu Helsingin yliopiston, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston avoimien opintojen tarjonnasta.

Esimerkkejä erilaisia toimialoja palvelevista avoimista opinnoista ovat muun muassa ympäristölainsäädännön ja hallinnon (5 opintopistettä, Helsingin yliopiston avoin yliopisto), tekstiilit ja muovit kiertotaloudessa (5 opintopistettä, LAB-ammattikorkeakoulun avoin AMK) sekä englanninkielisen opintokokonaisuuden The Food-Energy-Water Nexus (6 opintopistettä, LUT Avoin yliopisto).

– Johdantokurssin voi hyvin käydä myös ilman suurempia jatko-opintoajatuksia yleissivistävänä korona-ajan ajanvietteenä nyt, kun kotonaoloakin taas suositellaan. Kurssitunnukset ovat voimassa kahdeksan viikkoa, joiden aikana ehtii hyvin kuunnella kaikki lyhyet luennot, tehdä pohdintatehtävät sekä halutessaan tutustua myös vinkattuihin lisämateriaaleihin, kehittämispäällikkö Riitta Aho kertoo.

Ymmärrä ympäristöä -kurssi tarjoaa myös esimerkiksi yläkoulujen ja lukioiden opettajille uusia ajatuksia ympäristöasioiden opettamiseen. Mikäli oppilaitos tai vaikka yritys haluaisi organisaatiolleen oman kurssialustan ja toimia näin omassa suljetussa ryhmässä, sekin onnistuu.

– Toiveenamme on, että mahdollisimman moni asukas, opettaja ja yrityksen edustaja löytäisi tuotetun materiaalin äärelle, joten teemme mielellämme yhteistyötä moneen suuntaan, Aho toteaa.

Ymmärrä ympäristöä -kurssin keskeiset sisältöalueet:

  • Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
  • Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutukset
  • Liikkumisen henkilökohtainen päästökauppa
  • Veden kierto(talous)
  • Esteettinen herkkyys ja kestävyysmurrokset
  • Kaupunkipuistot
  • Anna mikrobien tehdä työt puolestasi
  • Kiertotalouden perusteet ja mahdollisuudet
  • Osallisuus ja kestävä kehitys

Ilmoittautuminen johdantokurssille: https://kauppa.hyplus.helsinki.fi/Ymmrr-ymprist-johdatus-ympristalan-ajankohtaisiin-kysymyksiin

Näkökulmia ympäristökysymyksiin -opintotarjottimeen: www.lahdenyliopistokampus.fi/nakokulmia-ymparistokysymyksiin

Lisätietoa

Johdantokurssi:

Riitta Aho
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+
050 448 7170
riitta.aho@hyplus.fi

Opintotarjotin:

Tuija Kettunen
Helsingin yliopiston Digitaalisen opetuksen ja jatkuvan oppimisen palvelut, Avoin yliopisto
0294120265
tuija.kettunen@helsinki.fi

Päivi Kuosmanen
LUT-yliopisto/LAB-ammattikorkeakoulu, Avoin korkeakoulu ja kouluyhteistyö
0447081754
paivi.kuosmanen@lut.fi