Suomen yliopistokeskusten työseminaarin teemana oli kansainvälistyminen

Suomen kuuden yliopistokeskuksen edustajat kokoontuivat kesäkuun alussa vuotuiseen työseminaariin, jonka koordinoinnista vastasi tänä vuonna Mikkelin yliopistokeskus. Kolmipäiväinen seminaari käynnistettiin Helsingissä, jossa Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmssonin tervetulosanojen johdattamina perehdyttiin siihe, mitä vaikutuksia yliopistolain muutos on tuonut yliopistojen yhteiskunnallisen vuorovaikutukseen. Panelisteina olivat vararehtori Kimmo Kontula Helsingin yliopistosta, vararehtori Hannu Rantanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja vararehtori Harri Melin Tampereen yliopistosta.

Työseminaarin yhtenä tavoitteena oli tutustua Pietarin yliopistojen nykytilanteeseen ja pohtia, mitä mahdollisuuksia Pietarin laaja korkeakoulukenttä tarjoaa eri yliopistokeskuksille. Pietarissa ja Venäjällä yliopistoille on asetettu uusia tavoitteita:  opetukselta edellytetään entistä innovatiivisempia muotoja ja tutkimukselta tiiviimpää linkittymistä yhteiskuntaan ja talouteen. Pietarissa toimii tällä hetkellä yli 70 yliopistoa tai korkeakoulua, joista yli 40 on yksityisiä.  

– Kansainvälistyminen ja innovaatiot ovat keskeisiä ja tiedekaupungin kehittämiseen on investoitu paljon, kertoo Juri Snisarenko, Pietarin kansainvälisten tieteellisten, teknillisten ja koulutuksellisten ohjelmien koordinointikeskuksen päällikkö.

– Lahden kaupungilla on tiivistä yhteistyötä Pietarissa mm. Helsinki-keskuksen toimintojen kautta. Tutustumalla koulutus- ja tutkimusverkostoihin voimme tuoda lisäarvoa palveluihimme Lahdessa, totesi Lahden yliopistokeskuksen pääsihteeri Senja Jouttimäki.

"Yliopistokeskusten

 (kuvassa vasemmalta Lahden yliopistokeskuksen pääsihteeri Senja Jouttimäki, suunnittelija Marja-Terttu Lounavaara, viestintäsuunnittelija Anne Antila ja Avoimen yliopiston projektikoordinaattori Kaisa Vuorivirta)