LUMA-keskus Suomi on katto-organisaatio kansalliselle ja kansainväliselle LUMA-toiminnalle

Uusi LUMA-keskus Suomi vahvistaa LUMA-aineiden osaamista maassamme

Suomi tunnetaan hyvästä PISA-menestyksestä ja maana, jossa on moniin muihin maihin verrattuna hyvä osaamisen taso ja opettajien koulutus. Korkeatasoista osaamista ja opettajien elinikäistä koulutusta vahvistamaan avattiin Helsingissä perjantaina 8.11. LUMA-keskus Suomi (ruots. LUMA-center Finland, engl. LUMA Centre Finland). Se tulee edistämään LUMA-aineiden osaamista matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian (lyhenne LUMA) yhteisen kansallisen strategian ja toimintasuunnitelman mukaisesti.

LUMA-keskus Suomi on katto-organisaatio kansalliselle ja kansainväliselle LUMA-toiminnalle. Sen toiminnassa lapsia ja nuoria innostetaan matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian mielekkääseen opiskeluun uusilla lähestymistavoilla, tuetaan opettajia elinikäiseen oppimiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin sekä vahvistetaan tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistä yliopistoissa.

LUMA-keskus Suomi tekee läheistä yhteistyötä oppilaitosten, opetushallinnon ja elinkeinoelämän kanssa. Kansainvälinen yhteistyö on osa sen keskeistä toimintaa. Johdettuna verkostona toimivaan keskukseen kuuluu kymmenen LUMA-keskusta suomalaisten yliopistojen tai yliopistokeskusten yhteydessä:

Helsingin yliopiston LUMA-keskus (Helsingin yliopisto), Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus (Itä-Suomen yliopisto), Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus (Kokkolan yliopistokeskus Chydenius), Keski-Suomen LUMA-keskus (Jyväskylän yliopisto), Lounais-Suomen LUMA-keskus (Turun yliopisto), LUMA-keskus Aalto (Aalto-yliopisto), LUMA-keskus Saimaa (Lappeenrannan teknillinen yliopisto), OuLUMA-keskus (Oulun yliopisto), Päijät-Hämeen LUMA-keskus (Lahden yliopistokeskus) ja Tampereen LUMATE-keskus (Tampereen teknillinen yliopisto & Tampereen yliopisto).

LUMA-keskustoimintaa on toteutettu Suomessa vuodesta 2003 alkaen, jolloin ensimmäinen LUMA-keskus perustettiin Helsingin yliopiston yhteyteen. Sen jälkeen on perustettu muut keskukset (ks. LUMA-toiminnan historia: http://www.luma.fi).

"Suomen hyvä tulevaisuus on taitavissa opettajissa sekä matematiikasta, luonnontieteistä ja teknologiasta innostuneissa lapsissa ja nuorissa. LUMA-keskus Suomen myötä olemme kaikki tällä tärkeällä yhteisellä asialla. Yhdessä olemme enemmän!", summaa keskuksen johtajaksi nimitetty professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta, joka vastaa keskuksen hallinnosta.

LUMA-keskus Suomen avasi opetusministeri Krista Kiuru osana valtakunnallisia LUMA-tiede- ja teknologiapäiviä Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella.

Lue lisää www.luma.fi

Lisätietoja LUMA-keskustoiminnasta antavat:

LUMA-keskus Suomen johtaja & Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela, puh. 050 514 1450, maija.aksela@helsinki.fi

ja Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen johtaja, yliopistonlehtori Jarkko Lampiselkä, puh. 050 318 2171, jarkko.lampiselka@helsinki.fi