CIMOn järjestämille opintopäiville osallistuu yli 60 opettajaa eri puolilta Eurooppaa sekä Kiinasta.

Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien jokavuotiset opintopäivät järjestetään tänä vuonna Lahdessa 5.–7.8.2014.

Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopisto-opettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan Suomen kielestä ja kulttuurista sekä tutustua tuoreeseen tutkimukseen ja vaihtaa kokemuksia muiden alalla toimivien kanssa. Tapahtuma on järjestetty yhteistyössä Lahden Yliopistokampuksen kanssa.

 Ohjelmassa on mm. tuoretta tutkimusta suomi toisena kielenä alalta, Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlan teeman hengessä uutta suomalaista lastenkirjallisuutta ja sarjakuvataidetta sekä suomen kielen ulkomaanlehtoreiden vasta ilmestynyt artikkelikokoelma ”Puhetta eri foorumeilla”. Kirjailijavieraana on Petri Tamminen, joka kertoo teoksistaan ja kirjailijantyöstään.

 

CIMO edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta monin tavoin

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksella ulkomaisissa yliopistoissa on pitkät perinteet: tätä nykyä opintoja on tarjolla yli 100 yliopistossa noin 30 maassa eri puolilla maailmaa­. Suomen opettajia on maailmalla yli 200 ja opiskelijoita noin 4 000. Vanhin suomen kielen opetuspiste toimii Tarton yliopistossa Virossa, johon perustettiin lehtoraatti jo vuonna 1803.

CIMO edistää monin eri tavoin Suomen kielen ja kulttuurin opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Opintopäivät ovat tärkeä osa työtä. Muita tukimuotoja ovat mm. Suomesta lähetetyt opettajat ja harjoittelijat, kirja- ja lehtilahjoitukset sekä opiskelijoille tarkoitetut apuraha- ja harjoitteluohjelmat ja vuodesta 1963 opiskelijoille järjestetyt suomen kielen kesäkurssit Suomessa.

 

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimiva asiantuntija- ja palveluorganisaatio, joka edistää kansainvälistä vuorovaikutusta koulutuksen, työelämän ja kulttuurin alueilla sekä nuorison keskuudessa. CIMO hallinnoi ja toimeenpanee erilaisia vaihto- ja apurahaohjelmia ja vastaa Euroopan unionin koulutus- ja nuoriso-ohjelmien kansallisesta toimeenpanosta sekä Luova Eurooppa – ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien tiedottamisesta. Lisäksi CIMO edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa. Keskeisiin tehtäviin kuuluu myös kerätä, muokata ja välittää toimialaan kuuluvaa tietoa eri asiakasryhmien tarpeisiin.

www.cimo.fi/suomen_kieli

www.cimo.fi/ohjelmat/suomen_kieli_ja_kulttuuri/opintopaivat_2014

 

Lisätietoja

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta ulkomaisissa yliopistoissa:

Pääsihteeri Marjut Vehkanen, p. 0295 338 598

Opintopäivien käytännön järjestelyistä:

Ohjelma-asiantuntija Krista Heikkilä,

krista.heikkila(at)cimo.fi, p. 0295 338 514