Lahden yliopistokampuksen koordinaatioyksikkö oli mukana järjestämässä tietokirjailijoiden tapaamista Lahdessa. Tutkijatohtori Riikka Puhakka piti kiinnostavan alustuksen otsikolla Varmasti totta?

Alustus viritti hyvää keskustelua tutkimusprosessista ja niistä ongelmista, joita tutkija kohtaa esitellessään tutkimustuloksia julkisilla foorumeilla. Usein käy niin, että toimittajat haluavat lehti- ja radiojutuissaan kertoa tutkimuksista koukuttavasti ja laittavat pääotsikoksi raflaavan ja tutkimustulosten kannalta liikaa lupaavan tai jopa virheellisen otsikon.

Tätä tieteen popularisoinnin problematiikkaa pohdittiin pitkään Riikan esittelemän Adele-hankkeen näkökulmasta. Toisaalta nähtiin tärkeänä, että asia esitetään niin kiinnostavasti, että "Pihtiputaan mummokin" sen ymmärtää, mutta toisaalta taas tutkimustulosten liialla oikomisella voi olla tutkijan näkökulmasta harmillisia vaikutuksia. Silloin tutkija joutuu jatkuvasti oikomaan vääristyneitä käsityksiä.

Alussa kuultiin myös Lahden Yliopistokampuksen toiminnasta. Monille oli yllätys, kuinka kansainvälistä toimintaa Niemen kampuksella on. Ympäristötutkimusta tehdään kansainvälisissä konteksteissa ja kaikki tutkimus on yleensä englannin kielellä. Tästä heräsi monenlaisia ajatuksia. Kritisoitiin kansainvälisyyden pakkoa, joskin myös ymmärrettiin, että on tärkeää olla mukana globaalissa tiedonvaihdossa.