Lahtelaisten ja pietarilaisten yhteistyönä järjestetty Tiede 2-kurssi innostaa opiskelijoita luonnontieteiden opiskeluun! Mukana myös Päijät-Hämeen LUMA-keskus.

"tiede2"

Kauan odotettu Tiede 2- kurssin opintoretki Pietariin toteutettiin 16.-19. marraskuuta. Opiskelijat olivat tutustuneet ja ystävystyneet hienosti pietarilaisten opiskelijoiden kanssa ja odottivat myös heidän tapaamistaan kovasti. Pietari on yli viidellä miljoonalla asukkaallaan todellinen metropoli ja jo sinänsä elämys suomalaisille nuorille, joista monet eivät ole Pohjoismaiden ulkopuolella juuri matkustelleet. Ihmisten ja tungoksen määrä esimerkiksi Pietarin metrossa oli huikea ja liikenne kaupungin kaduilla erittäin tukkoista. Siirtymiset bussilla kestivät jopa yli kaksi tuntia suuntaansa.

 

Ensimmäisenä varsinaisena tutustumiskohteena oli Pietarin vesilaitoksen Vodokanalin "vesimuseo" ja nuorten ekologinen keskus. Vesimuseossa esitltiin vedenpuhdistuksen ja -jakelun kehitystä ja miten veden laatua tarkkaillaan esimerkiksi rapujen avulla. Ravut kun ovat hyvin herkkiä veden laadun muutoksille ja eläinten stressaantuminen kertoo nopeasti mahdollisista ongelmista. Ekologinen keskus oli erittäin hieno ja monipuolinen kokonaisuus, jossa vierailee runsaasti erilaisia ryhmiä nuoria ja lapsia. Tiloista löytyy niin tietoa erilaisten video- ja muiden esitystapojen muodossa kuin aktiivista tekemistäkin mm. veteen liuenneiden aineiden selvityksessä kemikaalien avulla. Myöhemmin vierailimme pietarilaisessa lukiossa ja saimme hyvän kuvan koulujemme eroista. Pietarilaiset opiskelijat esittelivät itsenäisesti tekemiään tutkielmia, joiden aiheena oli esimerkiksi käytännön kokeet aurinko- ja tuulienergiaan liittyen. Lisäksi lahtelaiset opiskelijat esittelivät omiin tutkimusaiheisiimme littyvän esitelmänsä. Tutustuimme monipuolisesti muutamiin Pietarin lukuisista kulttuurikohteista, mm. Eremitaasiin, Verikirkkoon ja Pietari-Paavalin linnoitukseen.

 

Koska kurssimme pääasiallinen tutkimuskohde oli vesi, sen tutkiminen ja vesistöjen suojelu, vierailimme vielä kenties merkittävimmässä Itämeren tilan kohentamiseen liittyvistä kohteista Lounaisella jätevedenpuhdistamolla. Saimme nähdä ja kuulla, kuinka osin suomalaisella rahoituksella rakennetussa puhdistamossa jätevesi käsitellään. Laitoksen edustaja kertoi niin biologisesta typenpoistosta, kuin kemiallisesta fosforin saostuksestakin. Lopputuloksen arviointiin käytetään täälläkin kemiallisten mittausten ohella rapuja. Opiskelijat vaikuttivat oikein tyytyväiseltä matkaamme. Lähinnä reissu todettiin liian lyhyeksi. Ensi vuodeksi on jälleen uusi kurssi suunnitteilla ja uudet ideat odottavat toteuttamistaan.

Petri Ojala

Lahden Lyseo

""

""