Uusi suomalaisvetoinen hanke pyrkii etsimään allergioihin ja muihin immuunipuolustuksen ongelmiin ratkaisuja niin lääketieteen kuin kaupunkisuunnittelunkin keinoin.

Aki Sinkkonen Lahdesta vetämään Tekesin 2,5 miljoonan euron hanketta

Allergiat ja monet autoimmuunisairaudet, kuten astma ja tyypin 1 diabetes, ovat puolessa vuosisadassa yleistyneet erityisesti kaupunkiympäristössä. Syiksi on havaittu esimerkiksi ihmisten toiminnan tuottamat haitta-aineet, hygieniatason nousu ja elinympäristön biologisen monimuotoisuuden väheneminen.

– Jopa viidennes teollisuusmaiden väestöstä kärsii näistä vakavista immuunipuolustusjärjestelmän häiriöistä. Pelkästään EU:n alueella niiden aiheuttamat vuosikustannukset on arvioitu yli sadaksi miljardiksi euroksi, sanoo dosentti Aki Sinkkonen Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta Lahdesta.

Sinkkosen vetämä, juuri käynnistynyt ADELE-hanke selvittää uusia tapoja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa kaupunkiympäristössä.

– Yhdistämme uusimman lääketieteellisen ja ympäristöekologisen osaamisen sekä kaupunkisuunnittelun. Pystymme hyödyntämään esimerkiksi diabetesrokotteen kehittelystä saatuja kokemuksia, luonnon monimuotoisuuden tutkimusta ja erilaisia väestöseurantoja. Tavoitteena on saada aikaan myös kaupallisia tuotteita.

Viisivuotisen hankkeen ensimmäinen vaihe on saanut innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä 2,5 miljoonan euron rahoituksen kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Hanke on yksi kolmesta uudesta suuresta strategisesta tutkimusavauksesta, joissa etsitään ratkaisuja vaikeisiin mutta tulevaisuudessa tärkeisiin tutkimuskysymyksiin, joiden ratkaiseminen voi johtaa merkittävään liiketoimintaan.

ADELE-hankkeessa ovat mukana Helsingin ja Tampereen yliopistojen sekä Tampereen teknillisen yliopiston tutkimusryhmien lisäksi asiantuntijoita yritysmaailmasta, Luonnonvarakeskuksesta, Oulun ja Turun yliopistoista, Tsekin tasavallasta ja USA:sta.

Lisätiedot:

Dosentti Aki Sinkkonen, aki.sinkkonen(at)helsinki.fi, puh. 050 332 1110

Osoite: Helsingin yliopisto Ympäristötieteiden laitos
Ympäristöekologia
Niemenkatu 73 15140 LAHTI