Päijät -Hämeen LUMA -keskus järjesti Kanta- ja Päijät -Hämeen yhteiset StarT -aluefestivaalit Lahden Sibeliustalolla huhtikuun lopussa. Gaalaan Helsinkiin valittiin parhaat työt.

StarT -aluefestivaalit 25.4 -26.4.2017

Päijät -Hämeen LUMA -keskus järjesti Kanta- ja Päijät -Hämeen yhteiset StarT -aluefestivaalit Lahden Sibeliustalolla huhtikuun lopussa. StarT -toimintamalliin ilmoittautuminen alkoi keväällä 2016 ja jatkui joulukuun puoleen väliin asti. Mukaan ilmoittautui monta päiväkotia, esikoulua, koulua ja kerhoa. Oppimisyhteisöt toteuttivat projekteja kouluissa eri tavoin. Osa työskenteli niiden parissa syksystä asti, haastatteli asiantuntijoita ja hyödynsi upeasti monialaisuutta. Osa tiimeistä työskenteli muutaman viikon intensiivisesti projektin parissa ennen StarT -päiviä. Molemmista toimintatavoista syntyi upeita projekteja.

StarT -päivät ovat oppimisyhteisön omat karsintapäivät, jolloin kaikilla tiimeillä on mahdollisuus esitellä omia projekteja. Oppimisyhteisöt valitsivat parhaat projektit ja raportoivat niistä. Raporttien perusteella parhaat työt valittiin StarT -aluefestivaaleille.

StarT -toimintamalliin kuuluu tiiviisti myös opettajien ja kouluttajien hyvä käytänne -osio. Hyvässä käytänteessä opetusalan henkilöstö esittelee omassa oppimisyhteisössään hyväksi todetun toimintamallin. Myös heitä palkittiin festivaaleilla.

StarT -aluefestivaalit kokosivat yhteen noin 200 lasta ja nuorta ja noin 30 projektia. Festivaalipäivien aikana tiimit esittelivät töitään tuomaristolle ja kiersivät mielenkiintoisissa työpajoissa. Festivaalit olivat Päijät -Hämeessä kaksipäiväiset ja ne oli valittu Sibeliustalon vuoden 2017 hyväntekeväisyystapahtumaksi. Tiistaina 25.4 esillä olivat lasten projektit ja keskiviikko 26.4 nuorten projektit, sekä hyvät käytänteet.

Paikalla oli monia hienoja tiimejä ja projekteja. Kutsu festareille itsessään oli jo monelle tiimille voitto, mutta sekä lasten, että nuorten päivistä kutsuttiin StarT -Gaalaan Helsinkiin yksi projekti. Myös monelle vanha tuttu Tämä toimii! -liikkuva lelu kilpailu on osa lasten StarT -festivaaleja ja aluefestivaaleilta valittiin edustusjoukkue StarT -gaalaan. Gaala -kutsujen lisäksi Päijät- Hämeen LUMA -keskuksen StarT -festivaaleilla palkittiin useita töitä eri kategorioissa.

StarT -toimintamalliin kuului vuonna 2017 myös kansallinen Youtube -äänestys. Äänestyksen voitti Ahtialan yläkoulun projekti, joka sai kutsun gaalaan. Mukaan lähtee isompi joukko ottamaan palkintoa vastaan.

Tutustu StarT -toimintaaan täällä.

Lasten kategorian paras työ Ahtialan koulusta.

""

(C) Veijo Ruotanen.