Kansainvälisessä konferenssissa etsitään ratkaisuja ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. Uudet lahtelaiset avaukset planetaarisen terveyden ja luontopositiivisuuden edistämiseksi kiinnostavat alan asiantuntijoita muualla Suomessa ja Euroopassa. 

People and Planet – From Theory to Solutions: towards Transformations -konferenssi kokoaa lähes 200 planetaarisen terveyden asiantuntijaa Lahteen 13.–15.2.

– Tämä konferenssi korostaa yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten ympäristö- ja terveyskriisien ratkomisessa. Paikalle saapuu monipuolinen joukko päättäjiä, asiantuntijoita ja tutkijoita keskustelemaan terveyden, liikkumisen ja ympäristön tulevaisuudesta, kertoo Lahden Yliopistokampuksen pääsihteeri Minna-Maija Salomaa.

Konferenssissa puhuu muun muassa Suomen ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta. Konferenssiin osallistuu myös emeritusprofessori Tari Haahtela, joka vaikutti vahvasti Luontoaskel terveyteen -ohjelman käynnistämiseen Lahdessa vuonna 2021. 

People and Planet konferenssiin osallistuvat myös muun muassa planetaarisen terveyden professori Pim Martens Hollannista ja vanhempi tutkija Matilda van den Bosch Barcelonasta. Heidän puheenvuoronsa pohdiskelevat sitä kuinka systeemitason muutoksia tehdään ja kuinka elinympäristöistä rakennetaan terveellisempiä. 

Konferenssin järjestävät Lahden Yliopistokampus, Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointialue yhdessä suomalaisten ja eurooppalaisten kumppaniensa kanssa. 

Paneelikeskustelu: Addressing the Climate-Health-Nature Nexus – from Cities to the EU 13.2.

Osana konferenssia järjestetättävässä paneelissa keskustellaan siitä, kuinka kaupungit ja EU voivat ratkoa yhtäaikaisesti terveyden, ilmastonmuutoksen ja luontokadon kriisejä. Mahdollisuuksia ja EU-politiikkaa esittelevä tilaisuus on suunnattu erityisesti kunta- ja kaupunkipäättäjille. Tavoitteena on tarjota tietoa ja mahdollisuus keskusteluun siitä, kuinka uudenlainen toimintatapa voidaan integroida politiikkaan, tutkimukseen ja muille aloille.

Paneelin järjestävät GoGreen Routes -hanke, ICLEI – Local Governments for Sustainability Europe -järjestö, URBACT One Health 4 Cities -hanke, Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja Lahden Yliopistokampus. 13. helmikuuta klo 18.15–19.15 Lahden kaupungintalolla. Yleisö voi seurata keskustelua striimin kautta.

COVID-19-pandemia toi esiin tarpeen ryhtyä yhteisiin toimiin ilmasto- ja biodiversiteettikriisien torjumiseksi. Keskustelussa tuodaan esiin paikallisia tavoitteita ja eurooppalainen näkökulma planetaarisen terveyteen ja one health -lähestymistapaan.

Keskustelua johtaa professori Sirkku Juhola (Helsingin yliopisto) ja panelisteina ovat:

  • Celine de Laurens, Lyonin apulaiskaupunginjohtaja
  • Niko Kyynäräinen, Lahden kaupunginjohtaja
  • Peter Defranceschi, ICLEI Europen Brysselin toimiston johtaja ja ICLEI:n maailmanlaajuisen CityFood-ohjelman johtaja
  • Sirpa Pietikäinen, Euroopan parlamentin jäsen

Aiheina mm:

  • Lahti ja Lyon, planetaarisen terveyden ja one health -periaatteiden edelläkävijäkaupungit, kertovat omista poluistaan hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta koskevien kokonaisvaltaisten lähestymistapojen toteuttamisessa.
  • EU:ssa on kasvava momentum planetaarisen terveyden ja one health -lähestymistapojen laajempaan soveltamiseen unionin sisällä. Panelisit käsittelevät tekijöitä, jotka mahdollistavat EU:n jo olemassa olevien linjausten täytäntöönpanon kaupungeissa.

Lisätietoa

Tapahtumasivu: https://www.helsinki.fi/en/conferences/people-and-planet-2024

People and Planet -konferenssin koordinaattori Marju Prass
Asiantuntija, Lahden Yliopistokampus
marju.prass@helsinki.fi
+358 50 593 7788

Lahden Yliopistokampuksen pääsihteeri Minna-Maija Salomaa
minna-maija.salomaa@lahdenyliopistokampus.fi
+358 50 595 8953