Lahdessa korkeakouluopiskelijoille järjestetty Tiedepuisto hiilineutraaliksi -haastekurssi huipentui torstaina 31.3. Niemenkadulla järjestettyyn finaaliin, jossa monitieteiset ryhmät esittelivät ideoitaan tuomaristolle. Alkuvuoden aikana valmistelluista ehdotuksista parhaana palkittiin ratkaisu, joka tarjosi työntekijöille osallistavia välineitä pienentää hiilijalanjälkeään.

Kuva: Aku Mattila. Kuvassa vasemmalta: kilpailusihteerinä toiminut Matias Halmeenmäki (Sitowise) ja voittajajoukkueen jäsenistä Chuanzhang Chen, Ari Kaukiainen, Andrea Puscasu ja Venla Laitinen.

Kiinteistö Oy Lahden Tiedepuiston ja Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksen yhteistyönä järjestämällä haastekurssilla etsittiin tapoja kehittää Tiedepuiston kiinteistöä ja toimintoja vähähiilisemmiksi. Kurssi järjestettiin opiskelijoiden ryhmätöihin perustuvalla Lahti Venture Program -konseptilla. Sen koordinoinnista vastasi Lahden Yliopistokampus.

Finaalipäivänä ryhmät esittelivät tuomaristolle ja toisilleen innovatiivisia ehdotuksiaan, joissa esiintyi mm. viherkattoja, leväseinä, viherhotelli ja sähköä tuottava lattia. Parhaana palkittiin lopulta ehdotus, joka pyrki lisäämään vegaanisia vaihtoehtoja työpaikkaruokailuun, helpottamaan vähäpäästöisempää työmatkaliikennettä sekä aloittamaan päästöjä korvaavat metsänistutukset.

Tuomaristo kehui erityisesti voittajaehdotuksen toteutettavuutta Niemenkadulla sekä useita luovia ja osallistavia elementtejä, joiden avulla työntekijät voisivat esimerkiksi nähdä reaaliaikaisesti mitä päästövaikutuksia eri työpäivän aikana tehdyillä ratkaisuilla on.

Monitieteisen voittajaryhmän jäsenet tulivat peräti neljästä eri korkeakoulusta: Aalto-yliopistosta, Helsingin yliopistosta, LAB-ammattikorkeakoulusta ja LUT-yliopistosta.

”Mielenkiintoisten ja eri taustoista tulevien ihmisten tapaaminen oli ehdottomasti tämän kokemuksen parasta antia. Ideointi oli vilkasta ja oikeastaan ryhmämme suurin haaste oli karsiminen ja fokusointi. Halusimme lopulliseen ehdotukseemme vain ne ideat, joita itse pidimme parhaina. Kokonaisuutena kilpailu oli sopivan mittainen ja sen idea hyvä” voittajatiimin jäsenet Chuanzhang Chen, Venla Laitinen, Johannes Kaldalu, Ari Kaukiainen, Andrea Puscasu kertoivat.

Haastekurssista teki ainutlaatuisen sen käytännönläheisyys ja palkinnot. Parhaille ehdotuksille jaettiin yhteensä 7500 euroa palkintorahaa ja niitä myös aiotaan siirtää käytäntöön. Tiedepuiston kiinteistöpäällikkö Jesse Reponen kuvasi prosessia onnistuneeksi:

”Toiveena oli saada uusia innovatiivisia ratkaisuja, jollaisia ei välttämättä itse tule edes ajatelleeksi. Saadut työt tarjosivat sekä käytännönläheisiä että uudenlaisia tapoja parantaa olemassa olevan kiinteistön hiilineutraaliutta.

Lahden kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä, joten myös olemassa olevien kiinteistöjen hiilineutraaliuden parantaminen on äärimmäisen tärkeää. Ideakilpailusta saatuja ideoita on tarkoitus viedä myös käytäntöön Lahden Tiedepuiston arjessa. Tätä varten jo tämän vuoden budjetista on varattu summa toteutukselle.”

Tuomariston puheenjohtajana toiminut Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen kehui ryhmien työtä ja sen ajankohtaisuutta:

”Lahti on ympäristöteoissa johtava kaupunki ja Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelta 2021. Tämä on oikea aika ja oikea paikka rohkeille ratkaisuille.”

Tiedepuisto hiilineutraaliksi -haastekilpailu oli jo viides Lahti Venture Program -konseptilla järjestetty haastekurssi. Hyvää palautetta saanutta toimintaa aiotaan jatkaa syksyllä 2022 uuden kurssin myötä.

Lisätietoja

Jesse Reponen, kiinteistöpäällikkö, Kiinteistö Oy Lahden Tiedepuisto

040 564 4529

jesse.reponen@lahdentiedepuisto.fi