Niin Tiedepuistossa kuin Isku Centerissäkin toimivien yritysten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulun henkilöstö ja opiskelijat voivat muodostaa kahdesta neljään hengen joukkueita, joilla ilmoittautuvat mukaan kilpailuun. Tavoitteena on, että jokainen joukkueen jäsen söisi vähintään 250g (noin kolme kourallista) tuoreita, kypsiä tai pakastettuja kasviksia päivässä. Kilpailuaika on lokakuu 2018.

Niemen kampuksen kasviskilpailun ovat ideoineet Helsingin yliopiston ravitsemustieteen opiskelijat Karin Adlercreutz, Sini Kokkola, Tanja Kyhälä, Hanna Söder ja Anneli Torvi. Opiskelijat tekivät Terveyden edistämisen projektisuunnitelman Niemen kampukselle Tiedepuiston kiinteistöön. Suunnitelman tekeminen oli osa professori Mikael Fogelholmin vetämää ravitsemustieteen projektikurssia. Opiskelijoiden työn tavoitteena on omalta osaltaan edistää Niemen kampuksen korkeakouluyhteisön työkykyä ja jaksamista kannustamalla kampuksen opiskelijoita, henkilökuntaa ja yritysten työntekijöitä noudattamaan säännöllistä ruokarytmiä ja valitsemaan terveellisiä välipaloja kampuksella sekä viemään näitä käytäntöjä vapaa-ajalle. Pyrkimyksenä on luoda ”terveyden edistämisen mallikampus”. Projektisuunnitelma sisältää paljon ehdotuksia käytännön toimista, joilla nykytilannetta voitaisiin parantaa.

Yksi suunnitelman ideoista on kasviskisa, joka toteutetaan nyt lokakuussa ensimmäisen kerran. ”Idea kasviskisaan kehittyi suuren suosion saaneesta työmatkapyöräilyn kilometrikisasta. Päätimme kokeilla, voisiko pieni kisailu toimia myös ravitsemuksen näkökulmasta. Jos vihannekset, hedelmät ja marjat eivät kuulu päivittäin lautaselle, niin kasviskisaan osallistumalla voi lähteä tavoittelemaan uuden kasvisrutiinin haltuun ottamista. Lounaalla lisukesalaatti, välipalaksi hedelmä ja iltapalaleivän päälle kasviksia, niin päivätavoite jo täyttyy. Syksyllä on saatavilla paljon erilaisia ja värikkäitä satokauden kasviksia. Kasviskisa on oiva mahdollisuus tutustua myös uusiin kasviksiin ja saada uusia tuttavuuksia omaan ruokavalioonsa.” Opiskelijaryhmä kiteyttää idean kasviskilpailun taustalta.

”Terveydelle ihanteellisesta ruokavaliosta kiistellään paljon ja kiihkeästi. Terveellisillä ruokavalioilla on kuitenkin yhteisiä piirteitä, joita ovat erityisesti runsas kasvisten, hedelmien, marjojen ja kasviöljyjen käyttö”, toteaa projektikurssista vastaava ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Kasviskisan järjestävät Lahden ammattikorkeakoulu ja Lahden Yliopistokampus. Yhteistyökumppanina kasviskisassa on Sinuhe Ky. Voittajat palkitaan Lahden tiedepäivässä tiistaina 13.11.2018

 

LISÄTIEDOT

Niemen kampuksen kasviskisasta verkkosivuilta www.kasviskisa.fi

Emmi Suomäki, Lahden ammattikorkeakoulu
emmi.suomaki@lamk.fi, p. 044-7085108

Senja Jouttimäki, Lahden Yliopistokampus
senja.jouttimaki@lahdenyliopistokampus.fi, p. 050-595 8953

 

Terveyden edistämisen projektisuunnitelma Niemen kampukselle

Tutustu projektisuunnitelmaan