Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm puhuu ravitsemussuosituksista Fellmannian kulman tiedekahvilassa tiistaina 3.2.2015.

"MikaelProfessori Mikael Fogelholm toivoo jokaisen tietävän, mitä ravitsemussuositukset ovat ja mitä ne eivät ole. Ravitsemussuositukset antavat yksilöille ohjeita ja suuntaviivoja, ne eivät pakota mihinkään. Mikään ei ole kiellettyä, mutta joitakin hyviä asioita nostetaan esille kuten kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja ja öljyt, Fogelholm kertoo.

Professori muistuttaa, että ravitsemussuositukset ovat ensisijaisesti väestötason seurannan apuvälineitä. Niitä käytetään ravitsemustilaa ja terveyttä edistävien päätösten perusteena.

– Hyvä esimerkki on D-vitamiini. Sen saanti on osoittautunut väestötasolla puutteelliseksi suosituksiin verrattuna, ja tämän tiedon perusteella on jo kahdesti nostettu maitovalmisteiden ja margariinin D-vitaminointia. Nyt tilanne on hyvä, sanoo Fogelholm.

Ravitsemuskeskustelu kiinnostaa

Julkisuudessa käydään edelleen vilkasta rasvakeskustelua. Fogelholmin mukaan uusimmat tutkimukset osoittavat, ettei eläinperäinen tyydyttynyt rasva ole itsenäisesti yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin. Tyydyttynyt rasva kannattaa kuitenkin vaihtaa tyydyttymättömään.

– Kannattaa siis vaihtaa voi margariiniin, muttei marmeladiin, Fogelholm tiivistää.

Toinen vilkas keskustelu liittyy gluteenittomaan ruokavalioon, mutta viljan gluteenin terveyshaitoista ei ole tieteellistä näyttöä. Pieni osa ihmisistä on ilmeisesti gluteenille yliherkkiä, ja keliaakikoiden on ehdottomasti vältettävä gluteenia, Fogelholm summaa.

Professori toivoo Fellmannian kulmaan hyvää ja rakentavaa keskustelua, sekä valmiutta ottaa vastaan myös näkemyksiä, jotka ovat omien käsitysten vastaisia. Hän toivoo, että ihmiset luottaisivat siihen, että yliopistotutkijat tekevät työtään vilpittömästi ja hyvin ja perustavat näkemyksensä tutkittuun tietoon.

Fogelholmin mukaan suomalaiset tutkijat ovat ihan samaa mieltä ravitsemusasioista kuin useimmat tutkijat muualla maailmassa. Kiivaassa kansalaiskeskustelussa esiintyy joskus ajatus siitä, että juuri meikäläiset ravitsemustutkijat olisivat jotenkin ajastaan jäljessä, mutta väitteessä ei ole perää.

Fellmannian kulma – tiedettä ja pullaa on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma oppimiskeskus Fellmannian tiloissa, Kirkkokatu 27, Lahti.

 

Katso kuvat illasta Tapahtumagalleriasta!

 

Lisätietoja

Professori Mikael Fogelholm, Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos, Ravitsemustieteen osasto, mikael.fogelholm(at)helsinki.fi, p. 050 318 0302

Fellmannian kulman tiedekahvilasta lisätietoja: Kaisa Vuorivirta Helsingin yliopiston Avoin yliopisto, Lahden toimipiste, kaisa.vuorivirta(at)helsinki.fi, p. 050 3160528

www.fellmannia.fi