Uskalla rikkoa rajasi – Toteuta unelmasi

Mun juttu – Meidän tulevaisuus -hanke järjesti luentotilaisuuden Kasisalilla Lahdessa 9.9.2016, jossa luennoivat itse Riku Rantala ja Tunna Milonoff, miehet Madventuresin takana. Luennon aiheena oli Madventuresin menestystarina: mistä se alkoi, millaisia vaikeuksia he kohtasivat ja miten kaikki lopulta loksahti paikoilleen.

 Miehet aloittivat luennon dramaattisella Madventures-videoklipillä, jossa he löytävät ihmissyöjäheimon Papua-Uusi-Guineassa. Heimolaiset lähestyvät miehiä videolla uhkaavasti keihäitään heilutellen. Videon tarkoituksena on havainnollistaa luennon ensimmäistä teemaa, eli oman mukavuusalueen hylkäämistä. Riku ja Tunna kertoivat, kuinka niin heidän työssään kuin elämässä yleisestikin on tärkeää poistua omalta mukavuusalueeltaan. Madventuresin tapauksessa äärimmäiset matkat vaarallisiin ja ennennäkemättömiin paikkoihin ovat tuoneet heille kansainvälistä tunnustusta ja mainetta. “Kaikki tämä ei ole kuitenkaan tapahtunut niin, että kaikki olisi ollut miellyttävää ja helppoa”, miehet kertoivat.

 Muiksi menestymisen kannalta tärkeiksi asioiksi Riku ja Tunna nimeävät sitkeyden ja raa’an työn. He kertovat lukuisista vastoinkäymisistä yrittäessään lyödä Madventuresia läpi televisiossa ja monista kerroista, jolloin he olivat lähellä luovuttaa. Miehet eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan jatkoivat Madventuresin parissa työskentelyä sitkeästi, ja loppu onkin historiaa. Miehet korostivat sitä, että jokainen pystyy mihin vain, jos tekee omaa juttuaan intohimoisesti. “10 000 tuntia tai 10 vuotta treeniä, ja se on siinä”, miehet vakuuttivat.

 Riku ja Tunna kertoivat myös työelämän megatrendeistä ja korostivat innovoinnin tärkeyttä. “Innovaatiot eivät ole pelkästään jotain kaukaisia professorien ja tiedemiesten keksintöjä, vaan ne voivat olla ihan tavallisten ihmisten arkielämää mullistavia ideoita. Jokainen kykenee niihin”, miehet totesivat. He ottivat myös esille äly-aikakauden nousun. “Äly ja tehokkuus kasvavat koko ajan. Luotan, että te nuoret olette tässä messissä ja otatte siitä kaiken irti!”, Riku kommentoi.

 Esityksen loputtua nuoret saivat kysyä Madventures-tähdiltä kysymyksiä. Eräs nuori pyysi miehiä kertomaan, mitä sanottavaa heillä olisi nuorille Rikulle ja Tunnalle. “Kehottaisin hyväksymään oman keskeneräisyytensä”, Tunna totesi hetken tuumaustauon jälkeen. Riku komppasi vahvasti Tunnaa ja kertoi: “Käskisin lakata huolehtimasta siitä, ettei omaa alaa ja omaa juttua ole vielä löytynyt.”

 Esitystä seuranneet draamatyöpajan nuoret pitivät luentoa inspiroivana. “Kun Tunna totesi, että joillain vain kestää vähän kauemmin löytää oma juttunsa, taakka putosi harteiltani. Tajusin, että ei minunkaan tarvitse olla vielä valmis.”, eräs nuori totesi. Nuoret kokivat saaneensa luennosta uutta voimaa. “Ymmärsin, että minullakin on kaikki mahdollisuudet menestyä, kunhan vain teen ahkerasti sitä, mistä olen kiinnostunut”, toinen nuori kertoi. “Olen aina tykännyt maalata, mutta en mielestäni ole siinä kovin hyvä. Nyt sain uutta intoa jatkaa maalaamista!”

 Nuorten oli helppo samaistua Madventures-tähtiin. “Oli tosi kannustavaa tajuta, että he ovat olleet ihan samassa pisteessä kuin mekin”, eräs nuori kertoi. “Heilläkin on takanaan hanttihommia ja kokeiluja ja hekin ovat lähteneet nollasta liikkeelle ohjelmansa kanssa”. Toinen nuori oli helpottunut siitä, että Madventures-miesten mielestä mikään kokemus ei ole turha: “Vaikka en haluakaan tehdä sen ammattialan töitä, mitä olen opiskellut, kokemus ei ole mennyt hukkaan.”