Lahden Pelicans mukaan ympäristöyhteistyöhön

Ympäristövastuun merkitys urheilussa on kasvanut. Jääkiekon SM-liiga on selvittänyt toimintansa aiheuttamia kasvihuonepäästöjä yhteistyössä Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston kanssa. Liigajoukkueista Pelicans tarttuu nyt ilmastohaasteeseen ja pyrkii ensimmäiseksi hiilineutraaliksi jääkiekkojoukkueeksi.

Lahden tavoitteena on olla rohkea ympäristökaupunki ja kaupunki kannustaa toimijoita mukaan ympäristötyöhön. Ympäristöjohtaja Saara Vauramon mukaan jääkiekkojoukkueen avaus on konkreettinen osoitus ympäristövastuun merkityksestä. Tavoitteena on saada myös kiekkoyleisö tekemään ilmastoystävällisiä valintoja.

– Lahdessa viiden kilometrin säteellä keskustasta asuu 90% kaupunkilaisista, jos saamme jääkiekkoyleisön tulemaan kävellen ja pyöräillen peleihin, se on jo suuri saavutus, sanoo Vauramo.

 

Pelicans esimerkkinä muille joukkueille

LUT-yliopiston kestävyystutkimuksen apulaisprofessori Ville Uusitalon johdolla tehtävä selvitystyö valmistuu maalikuun puolivälissä, SM-liigan runkosarjan päätteeksi. Uusitalon mukaan elinkaarimallinnus on helposti sovellettavissa erilaisten urheilujoukkueiden toimintaan.

– Ilmastonmuutosraportit ovat niin huolestuttavia, että tarvitsemme kaikkien panosta. Meille tämä on kiinnostava esimerkki, miten saamme urheilujoukkueet mukaan ilmastotyöhön ja voimme vaikuttaa myös yleisöön. Haluamme osoittaa, että tämä ei ole mitään rakettitiedettä ja pienillä konkreettisilla toimillakin saadaan tulosta, Ville Uusitalo rohkaisee.

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu nostaa esille jääkiekkojoukkueen mittavan juniorityön.

-Pelicansin junioritoiminnassa on tällä hetkellä mukana 1 500 lasta ja nuorta ja siihen osallistuvat myös heidän perheensä. Meille on tärkeätä vaikuttaa koko yhteisöön, ja toivon että saamme konkreettiseen ilmastotyöhön mukaan myös muut liigajoukkueet, sanoo Kolu.

 

Hiilineutraali toiminta valttina Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailussa

Lahdessa on aiemmin selvitytetty yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa kaupunginorkesterin hiilijalanjälki. Intendentti Teemu Kirjosen mukaan Sinfonia Lahti on jo parin vuoden ajan pyrkinyt hiilineutraaliuteen toiminnassaan mutta suurin haaste on edelleen yleisön tavoittaminen. Hiilivapaa Sinfonia Lahti on herättänyt myös kansainvälistä mielenkiintoa ja hanke on saanut innovaatiopalkinnon.

Lahden kaupunki on mukana Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 -kilpailussa (European Green Capital Award, EGCA). Kilpailussa on mukana yhdeksän kaupunkia eri puolilta Eurooppaa, finalistikaupungit julkaistaan huhtikuussa 2019 ja voittaja valitaan kesäkuussa Oslossa. Ympäristöjohtaja Saara Vauramon mukaan Lahden vahvuutena EGCA2021 -kilpailussa on kyky tuottaa sovellettavia ympäristöratkaisuja muille kaupungeille ja erilaisiin olosuhteisiin.

 

Lisätietoja:
apulaisprofessori Ville Uusitalo, 040 5864 486, LUT-yliopisto
ympäristöjohtaja Saara Vauramo, 044 716 1585, Lahden kaupunki
toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu, 040 0818 611, Lahden Pelicans