LUT-yliopisto on neuvotellut merkittävän koulutusyhteistyösopimuksen kiinalaisen Hebein teknillisen yliopiston (HEBUT) kanssa. Yhteistyön myötä LUT-yliopisto laajentaa kansainvälistä tekniikan kandidaattikoulutustaan Lappeenrannassa ja aloittaa kandidaattikoulutuksen myös Lahdessa.

Lappeenrannassa yhteistyö käsittää kone- ja sähkötekniikan kandikoulutuksen, Lahdessa energia- ja ohjelmistotekniikan koulutuksen. Uudet ohjelmat käynnistetään syksyllä 2021, jolloin noin 250 opiskelijaa aloittaa opintonsa kampuksilla.

Merkittävä osa LUTin kansainvälisistä opiskelijoista tulee EU-alueen ulkopuolelta.

Hebei University of Technology (HEBUT) on 1903 perustettu noin 20 000 opiskelijan yliopiston Tianjinin kaupungissa. HEBUT aloitti englanninkielisen opetuksen 1900-luvun alussa, ja siitä lähtien kansainvälinen yhteistyö on ollut tärkeä osa yliopiston toimintaa. HEBUT on mm. QS-rankingin BRIC-maiden listalla sijalla 301–350.

”Odotamme kovasti yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa sekä Lappeenrannassa että Lahdessa. Yhteistyön kärkenä ovat yhdessä organisoidut ja toteutetut neljä kandidaattiohjelmaa”, toteaa tutkimuksen ja kansainvälisyyden vararehtori Guowei Ma.

LUTin rehtori Juha-Matti Saksa on tyytyväinen neuvottelujen etenemiseen.

”LUT-yliopisto panostaa koulutusvientiin tuomalla kansainvälisiä opiskelijoita kampuksilleen. Vastaamme tällä toiminnalla myös Suomessa toimivien yritysten osaajapulaan”, Saksa toteaa.

”Uskomme, että erityisesti Aasian markkinoilla operoivat yritykset ovat näistä tulevaisuuden osaajista erityisen kiinnostuneita. Tämä on erinomainen osoitus yhteistyön voimasta: sopimus ei ikinä olisi syntynyt ilman LUT-yliopiston sekä Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan yhteisponnistuksia”.

Toteutuessaan LUT-yliopiston ja Hebein teknillisen yliopiston yhteistyö on merkittävä avaus koko yliopistosektorin kansainvälistymisessä. Kansainvälisten osaajien koulutus Suomessa edistää koulutusviennin ja kansainvälisen kasvun tavoitteita.