(kuvat: Teemu Leinonen)

Syksyllä 1980 Hannu Rantanen aloitti teollisuustalouden opinnot Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa. Elokuussa 1996 hän käynnisti teollisuustalouden professorina LTKK:n Lahden yksikön toiminnan. Tänä syksynä Rantanen ja LUT-yliopisto muuttivat uudelle kampukselle.

Elokuussa tuotantotalouden professori Hannu Rantanen muutti LUT Lahden uusiin tiloihin Mukkulankadulle. Työpisteet remontoitiin noin 60 Lahden luttilaiselle uuden kampuksen kolmanteen kerrokseen. Ennen muuttoa LUT toimi Lahden keskustassa Tietoportin talossa 23 vuotta.

– Kun maaliskuussa 1996 aloitin teollisuustalouden professorin määräaikaisessa virassa, tehtäväni oli LUTin uuden yksikön toiminnan käynnistäminen Lahden alueella, Rantanen pohjustaa.

Rantasen viisivuotinen professuuri oli lahjoitus Lahden kaupungilta. Taustoissa vaikuttivat silloiset LUTin rehtori Juhani Jaakkola ja Lahden kaupunginjohtaja Kari Salmi, jotka olivat hyviä tuttuja.

– En uskalla arvata kummalta tuli aloite LUTin professuurista Lahdessa, mutta keskustelu alkoi jo vuoden -95 lopulla. Se oli sitä aikaa, kun kaupungit lahjoittivat professuureja, Rantanen sanoo.

Samaan aikaan Rantasen kauden alkaessa myös Teknillinen korkeakoulu TKK (myöhemmin Aalto-yliopisto) täytti vastaavaa virkaa Lahteen. Vierekkäisissä työhuoneissa istuneilla teollisuustalouden professoreilla Hannu Rantasella ja TKK:n Ilkka Kaurasella oli nopeasti insinööreille suunnattu yhteinen DI-täydennyskoulutusohjelma käynnissä.

– Ensimmäisistä ohjelmista valmistui 40 opiskelijaa: puolet TKK:lle, puolet LUTille. Koulutusohjelma oli lentävä lähtö LUTille Lahdessa, Rantanen muistelee.

Täydennyskoulutusohjelmia ehti olla tekniikan puolella seitsemän. Rinnalla pyöri useita kauppatieteiden ohjelmia. Seuraava virstanpylväs oli, kun koulutus muuttui perusopetukseksi.

– Tuotantotalouden DI-ohjelma (TUDI) alkoi vuodesta 2010 lähtien joka toinen vuosi. Silloin käynnistyi LUTin virallinen päätoiminen perusopetus Lahdessa.

Rantanen laskee, että tähän mennessä Lahdesta on valmistunut satoja tuotantotalouden diplomi-insinöörejä maailmalle. Kuudes TUDI käynnistyi syksyllä 2019. Ohjelma alkaa jatkossakin vuosittain.

 

Vuonna 1996 alkanut 10 vuoden kasvupyrähdys

LUT kasvatti tilojaan ja toimintaansa Lahden Tietoportissa myös uusien professuurien myötä. Vuonna 2000 Lahti lahjoitti LUTille toisen, tällä kertaa liiketaloustieteen professuurin. Tehtävässä aloitti Timo Pihkala vuonna 2001.

– Aluksi meitä oli enintään viisi, yhtäkkiä kymmenen. Pihkalan kanssa samoihin aikoihin aloitti LUTin Lahden yksikön sieluksi palkattu sihteeri Raija Tonteri.

Vuonna 2004 Vesa Harmaakorpi aloitti Tiede- ja Yrityspuisto Oy:ltä lahjoituksena saadussa innovaatiojärjestelmien professuurissa oman projektikantansa kanssa. Lahdessa oli jo 20 luttilaista.

– Kestää kymmenen vuotta, että uusi yksikkö on tuloksellinen. Käynnistämiseen kuuluu projektien, luokkatilojen ja muiden resurssien, virkojen, ihmisten, yhteyksien ja verkostojen hakemista, Rantanen kertoo.

Hänen mukaan LUTin kasvu Lahdessa on onnistunut ketteryyden ansiosta.

– LUT on kasvanut Lahdessa muita yliopistoja paremmin, koska olemme olleet innovatiivisia ja joustavia. Olemme pystyneet tuottamaan joustavasti täydennyskoulutuksia ja tutkimusta sekä yhdistämään tutkimusta ja kehitystä, Rantanen summaa.

 

Vahvistuva jalansija Lahdessa

Tänä päivänä LUTin ydin Lahdessa on liki 60 asiantuntijan tiedeorganisaatio, jolla on vahvat suhteet kaupunkiin sekä seudun yrityksiin. Suorituskyvyn johtamisen, yrittäjyyden sekä innovaatiojärjestelmien rinnalla kestävyystutkimus ja tietojohtaminen ovat LUT-yliopiston Lahden kampuksen tutkimus- ja koulutusaloja. Yliopistoyksikön pohjalta on rakentunut oikea kampus, jolla annetaan koulutusta tällä hetkellä kuudessa maisteriohjelmassa.

Professori Rantanen on viihtynyt ja viihtyy edelleen monitieteisessä Lahden yhteisössä. Aikaa on löytynyt myös omalle tutkimukselle, vaikka rehtori olikin ohjeistanut aloittamaan työt Lahdessa ”enemmän yleismiehenä kuin tuta-proffana”.

Hannu Rantanen toivoo, että LUTilla olisi viisautta kasvaa tulevaisuudessakin tehokkaasti ilman liikaa sääntelyä.

– On pidettävä mielessä, miksi yliopisto on olemassa. Emme ole olemassa tiedeyhteisöä varten vaan tuottamassa yhteiskunnalle tutkimusta ja osaamista.

 

LUT toimii Lahdessa samalla kampuksella konsernin ammattikorkeakoulun LAMKin kanssa (tulevaisuudessa LAB). Kampus tunnetaan myös nimillä NiemiCampus ja M19 osoitteen Mukkulankatu 19 mukaan. Katso videolta, miltä Lahden kampuksella näyttää:

https://www.youtube.com/watch?v=ahEf7o7XCf8