LUT-korkeakoulut osallistuvat Folding@home-projektiin, jossa mallinnetaan koronavirusta tietokonelaskennalla.

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun kampuksilla Lappeenrannassa ja Lahdessa tietokoneet on valjastettu koronakriisin ratkomiseen. Opiskelijoista tyhjillään olevien mikroluokkien laskentateho on tarjottu kansainväliselle Folding@home-projektille, jossa pyritään mallintamaan koronan proteiiniketjua viruksen toiminnan ja rakenteen ymmärtämiseksi.

”Projektiin osallistuu LUT-korkeakouluista yli 900 tietokonetta. Se on jo merkittävä määrä, ja tuotamme suhteellisen paljon laskentaa projektille”, LUTin tietohallintojohtaja Antti Sirviö kertoo.

Projektista saatua tietoa hyödynnetään muun muassa koronaviruksen vasta-aineen kehittämisessä. Folding@home-projektin pääpaikka on Washingtonin yliopistossa. Folding viittaa proteiinin rakennetta kuvaavaan laskostumiseen.

Aiemmin organisaatio on hyödyntänyt hajautettua tutkimuslaskentaa myös muun muassa ebola-viruksen simuloimisessa.

Yhteistyössä on voimaa tietokonelaskennassakin

Käytännössä LUT ja LAB osallistuvat laskentatalkoisiin tietokoneisiin asennetun Folding@home-ohjelmiston avulla. Sen kautta koneet saavat laskentapaketteja ratkottavakseen. Kun tehtävä on palautettu, antaa softa uuden tehtävän.

”Tällainen laskenta on tietokoneille työlästä. Ratkaisun saaminen voi kestää hyvinkin kauan”, Sirviö sanoo.

Laskenta tehostuu sen mukaan mitä useampi tietokone siihen osallistuu. Globaalisti Folding@home-projektissa on satojatuhansia tietokoneita. Niiden kokonaislaskentatehoa raportoidaan projektin kotisivuilla, tällä hetkellä tehoa on noin 760 petaflopsia. Projektinjohtaja Greg Browmanin (@drGregBowman) maaliskuun lopun twiitin mukaan Foldig@homea voidaan pitää maailman tehokkaimpana hajautettuna supertietokoneena.

LUT ja LAB osallistuvat projektiin halusta taklata koronakriisiä tälläkin tavalla. Etäopiskeluun ja -työskentelyyn LUT-korkeakoulujen kampuksilla siirryttiin 18. maaliskuuta.

”Idea foldaamisesta syntyi pohdittaessa, miten kampusten toimettomana seisovat koneet voidaan hyödyntää koronapandemian aikana, ehkä jopa esimerkillisellä tavalla. Tämä on yksi tapa, jolla autamme yhteiskuntaa vaikeana aikana”, LAB-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Mark Poutanen toteaa.

Lisätietoja:

Folding@home
COVID19 -foldaus: https://foldingathome.org/2020/03/15/coronavirus-what-were-doing-and-how-you-can-help-in-simple-terms/
LUT-korkeakoulujen LUT Group ICT -foldingtiimi: https://stats.foldingathome.org/team/257637