Länsiharjun koulun 4.luokan oppilaat toteuttivat lukuvuonna 2020–2021 Toukkakompostori-projektin, jossa toukat muuttivat kouluruokalan biojätettä mullaksi koulun kasvihuoneeseen. Toukkakompostori-projekti osallistui StarT-ohjelmaan, jossa se palkittiin sekä projekti-, että hyvä käytännekategorioissa. Huipennuksena Toukkakompostori hyvä käytänne valittiin Suomen ehdokkaaksi kansainvälisille Science on Stage 2022- Festivaaleille.

Toukkakompostori oli monen toimijan yhteinen projekti, jossa aktiivisina toimijoina olivat lahtelaiset koululaiset. He tutustuivat kierto- ja ruokatalouden teemoihin ja saivat vastuulleen hoitaa mustasotilaskärpäsen toukkia. Toukkia ruokittiin koulun ruokahävikillä, ne muodostivat multaa ja lopulta kasvaneet toukat päätyivät koulun opettajan kanojen sekä Vesijärven kalojen ruoaksi.

Luokan opettaja Tarja Niemeläinen uskoo oppilaiden muistavan projektin varmasti alakoulun päättymisen jälkeenkin. Kiinnostuksen herääminen luonnontieteitä kohtaan ja lasten luontosuhteen vahvistaminen olivat kantavia teemoja projektin käytännön toteutuksen takana.

Hienosti toteutettu projekti valittiin Suomen edustajaksi Science on Stage 2022- Festivaaleille Prahaan ensi maaliskuussa. Tapahtuma on opettajille suunnattu kansainvälinen tapahtuma, joka tavoitteena on kehittää luma-aineiden opetusta jakamalla ideoita ja malleja. Tapahtumaan on normaalisti osallistunut noin 500 eurooppalaista luma-aineiden opettajaa. Ideoita ja tietoa jaetaan toiminnallisuuden ja esitysten kautta. Toukkakompostorin lisäksi Suomen edustajina ovat Forssan ja Taipalsaaren oppimisyhteisöt.

Toukkakompostori-projektin kaavio

Lue lisää muista valituista ehdokkaista: https://start.luma.fi/start-uutiset/suomesta-ideoita-tutkivaan-oppimiseen-yhteistyohon-ja-monialaisuuteen-science-on-stage-2022-festivaaleilla/

Lisätietoa SonS-Festivaaleista ja StarT-ohjelmasta: https://start.luma.fi/ota-yhteytta/