Marraskuussa Lahdessa juhlitaan tiedekasvatusta, kun Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostoon kuuluva keskus on kehittynyt vuosien varrella vahvaksi alueelliseksi toimijaksi, joka innostaa lahtelaisia ja päijäthämäläisiä lapsia ja nuoria luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian (LUMA) harrastamiseen ja opiskeluun.

Motivaatio keskuksen perustamiseen syntyi alueellisesti ja valtakunnallisesti tunnistetusta tarpeesta saada nuoret kiinnostumaan LUMA-aineista. Tämä haaste yhdistettynä Lahdessa tuolloin kasvaneeseen LUMA-innostukseen johti Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamiseen marraskuussa 2013. Lahtelainen tiedekasvatustoiminta oli käynnistynyt luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian osalta.

Alkuun keskus järjesti tiedekerhoja ja –leirejä sekä koodauspajoja alueen kouluilla ja kirjastoilla. Toiminnan ja sen kysynnän laajentuessa tarve omalle tilalle kävi pian ilmeiseksi. Marraskuussa 2017 Helsingin yliopiston tiloihin Niemen kampukselle perustettiin Tiedeluokka SOLU, josta löytyy kattavasti sellaista välineistöä, jota koulujen ei ole mahdollista hankkia itse kuten laboratoriovälineistöä ja virtuaalitodellisuus.

Tiedeluokassa opetusryhmille tarjotaan erilaisia kokeilemiseen, itse tekemiseen ja kriittiseen ajatteluun haastavia, ohjattuja vierailusisältöjä. Kävijöiden ikähaarukka vaihtelee varhaiskasvatusikäisistä toisen asteen opiskelijoihin, ja opetuksesta vastaavat eri luonnontieteiden asiantuntijat.

Tiedeluokkatiloissa järjestetään myös kerho- ja leiritoimintaa sekä erilaisia tapahtumia. Yleisötapahtumat kuten keväinen Rakkauden kemiaa -tapahtuma tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuden kurkistaa tiedekasvatuksen maailmaan.

Huomionosoituksena tärkeästä ja merkityksellisestä toiminnasta Lahden kaupunki palkitsi Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen ja Tiedeluokka SOLU:n Vuoden korkeakouluteko –palkinnolla syksyllä 2018. Paikoilleen ei jääty senkään jälkeen:

– Keskuksen toiminta on kehittynyt ja laajentunut vuosien kuluessa huomattavasti. Teemme vahvaa yhteistyötä Lahden kaupungin ja alueella toimivien korkeakoulujen kanssa, minkä lisäksi meillä on aktiivisten verkostojen ansiosta hyvä yhteys moniin muihinkin alueen toimijoihin. Nykyään lähes 3000 lasta ja nuorta tutustuu vuosittain tieteeseen Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen toiminnan kautta. Se on valtavan hieno luku ja siitä on kiittäminen myös yhteiskumppaneitamme, sanoo keskuksen johtaja Tarja Kariola.

Lahtelaisen tiedekasvatuksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Lahden JunnuYliopisto, jossa Päijät-Hämeen LUMA-keskus on yhtenä toteuttajana, tuo vuosittain tiedettä kokonaisten ikäluokkien ulottuville erilaisten sisältöjen kautta. Yhteistyötä rakennetaan myös LUT yliopiston Junior Universityn kanssa.

Lisätietoja

Tarja Kariola

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen johtaja

tarja.kariola@helsinki.fi

+358 50 448 5801