Yli 650 lahtelaista lukion toisen vuosikurssin opiskelijaa saapuu 6.10.2022 päiväksi Niemen korkeakoulukampukselle. Kampuksella heitä odottaa 30 työpajaa, joita asiantuntijat vetävät. Työpajoissa tehtävät valinnat vaikuttavat pelin yhteiseen lopputulokseen. Tapahtuma on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja kunnianhimoinen.

Pelin tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen Poukaman kaupunkiin, jota on riepotellut voimakas myrsky. Kokonaisvahingoista ei ole tietoa: raivaustyöt on aloitettu, mutta sähköjä on edelleen poikki. Terveyskeskuksen asiakkaat kärsivät vatsa- ja sydänvaivoista ja oireet vaikuttavat liittyvän juomaveteen. Myrsky saa eri organisaatiot ja tahot pohtimaan laajemmin ilmastonmuutosta. Kuinka varautua jatkossa sään ääri-ilmiöihin? Mitä vedelle on tapahtunut?

Jokainen lukiolainen osallistuu päivän aikana yhteen työpajaan, joka käsittelee kriisiä eri näkökulmasta. Yhteisenä tehtävänä on ratkaista haaste eri tieteenalojen tietoa ja asiantuntemusta hyödyntäen. 

– Yli 45 asiantuntijaa eri korkeakouluista ja alueen organisaatioista on osallistunut työhön. Meillä on muun muassa ravitsemustieteen, kemiantekniikan, mikrobiologian, kielitieteen, estetiikan, muotoilun ja johtamisen työpajoja, kertoo Lahden JunnuYliopistoa koordinoiva Mari Merenluoto Lahden Yliopistokampukselta.

– Työpajojen järjestäminen on ollut todellinen yhteistyön voimannäyte, tähän ei olisi pystynyt kukaan yksin. Tapahtuma on monitieteisyydessään jotain ennennäkemätöntä. 

Tiedetapahtumaa pilotoitiin viime syksynä 70 lukiolaisen kanssa. Kahden vuoden aikana valmisteltu suurtapahtuma on osa Lahden JunnuYliopistoa, joka on varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen ulottuva tiedekasvatuspolku. JunnuYliopisto -toiminnasta vastaavat Lahden kaupunki, Helsingin yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto sekä Päijät-Hämeen LUMA-keskus. Veden armoilla -pelitapahtuman järjestämiseen osallistuu lisäksi Päijät-Sote.

– Pelitapahtuman laajempana tavoitteena on kannustaa lukiolaisia kriittiseen tieteelliseen ajatteluun yhdessä tutkijayhteisön kanssa, kertoo Lahden lyseon lehtori Olli Uuskoski.

– Lukion toinen luokka on myös tärkeä hetki lukiolaiselle pohtia tulevia opintotavoitteitaan lukion jälkeen. Samalla opiskelijat pääsevät kurkistamaan, mitä kaikkea korkeakouluissa voikaan opiskella. 

Tapahtuma järjestetään Niemen kampuksella Helsingin yliopiston, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston tiloissa, Lahdessa.

Kuvassa ympäristökemian harjoitus ja lukiolaisia valmistamassa liuoksia. Lahden Yliopistokampuksen koordinaatioyksikön kuva-arkisto

Lisätiedot

Lahden Yliopistokampus, Lahden JunnuYliopiston koordinaattori
asiantuntija Mari Merenluoto, 050 321 3333, mari.merenluoto@lahdenyliopistokampus.fi   

Lahden kaupunki, sivistyspalvelut, lukiokoulutus
Olli Uuskoski, englannin kielen lehtori, Lahden lyseo, 040 758 6262, olli.uuskoski@edu.lahti.fi