Estetiikan syysseminaari Kaupungin estetiikka ja toiseus kokosi yhteen yli kolmenkymmentä kaupunkisuunnittelun, estetiikan ja etiikan kysymyksistä kiinnostunutta kuulijaa. Aiheet olivat hyvin poikkitieteellisiä ja käsittelivät monipuolisesti ajankohtaisia kysymyksiä.

Alustuksissa pohdittiin muun muassa asumisen arkea, kaupunkiympäristöä ja vierautta sekä valtaa ja alttiutta kaupunkitilassa. Miten kaupungin kadut näyttäytyvät eri ryhmille? Miksi nuori afgaanimies kokee itsensä uhatuksi? Mitkä seikat vaikuttavat turvallisuuden tunteen syntymiseen? Miten päästäisiin positiiviseen jaetun tilan kokemukseen?

Mielenkiintoisia tulevaisuuden näkymiä maalailtiin Gentrifioituuko betoni -esityksessä. Suomessa monet paikkakunnat ovat kokeneet tämän ilmiön, jossa vanhasta työväen kaupunginosasta tulee vähitellen keskiluokkainen ja suosittu asuinympäristö kunnes gentrifioituminen menee liiallisuuksiin ja asuinalueen vuokrataso nousee pilviin ja alkaakin kiinnostaa enenevässä määrin vain sijoittajia. Tämä kehityssuunta autioittaa alueen. Alustaja visioi 70-luvun betonibunkkereiden uutta tulemista – betonin gentrifioitumista.

Ehkä eniten herätteli puheenvuoro eettisestä kokemuksesta kaupungissa. Levinasin filosofian pohjalta esitelty näkemys kerjäläisten ja kodittomien kohtaamisesta kaupungin kaduilla viritti syvällisiin pohdintoihin ihmisen eettisestä vastuusta ja toiseuden kohtaamisen ongelmista.

Kaikkinensa hieno seminaari. Lisää tällaista!

Anja Kuhalampi