Kansainvälinen Soveltavan Estetiikan Instituutti (KSEI) järjesti 15. kansainvälisen kesäkongressinsa Lahdessa kesäkuussa 2023. Kongressin otsikkona oli ”Scoping Sustainable Aesthetics –Rethinking Nature, Man-Made Environment”, joka paitsi suuntasi konferenssin teemaa kestävyysaiheen kautta tulevaan myös ohjasi pohtimaan ympäristöestetiikan tutkimuksen historiaa. Tänä vuonna KSEI:n toiminnan aloittamisesta tulee 30 vuotta. Alusta lähtien Lahdessa ja Lahdesta käsin vaikuttaneella KSEI:llä on kansainvälisenä verkostona ollut merkitystä ympäristöön ja arkielämään liittyvän soveltavan estetiikan tutkimuksen muotoutumisessa.

Nyt järjestetty konferenssi keräsi Sibeliustaloon osallistujia peräti 16 eri maasta.

– Se on aika huomattava luku, kun ottaa huomioon, että konferenssin kokonaisosallistujamäärä oli 70 henkeä. Siinä näkyy KSEI:n kansainvälinen hyvä maine, kertoo konferenssikoordinaattori Noora-Helena Korpelainen.

Korpelainen pitää konferenssia erittäin onnistuneena ja kertoo, että kestävyysnäkökulmaa ja estetiikan näkökulmaa risteyttävää keskustelua käytiin sekä konferenssisessioissa että tauoilla aidon vilkkaasti ja tieteidenvälisyyttä tavoitellen.

– Pienellä porukalla jäi paremmin aikaa sille ydinasialle, eli keskustelulle, Korpelainen toteaa.

Konferenssin 42 esitystä valottivat esteettisen arvottamisen ja esteettisen kokemisen osuutta kestävyysmurroksessa useista eri näkökulmista. Samalla pohdittavana oli myös kestävyysmurroksen ja ympäristömuutoksen vaikutukset itse estetiikan keskusteluun. Pääpuheiden kautta keskusteluun nousivat muun muassa ”kestävä asenne” (Roberta Dreon, Ca’Foscari, Venetsia), teknologinen biologisten organismien jäljittely (Henry Dicks, Jean Moulin Lyon 3), sekä kaupunkiympäristön esteettinen kestävyys (Sanna Lehtinen, Aalto-yliopisto).

– Kongressin esitykset olivat tasoltaan korkeita, toteaa estetiikan professori Arto Haapala, joka osallistui kongressin järjestelytoimikuntaan Korpelaisen, Virpi Kaukion (Itä-Suomen yliopisto) ja Mateusz Salwan (Varsovan yliopisto) kanssa.

Konferenssin jatkona sen järjestelytoimikunta yhteistoimittaa erikoisnumeron (2–3/ 2023) ”Aesthetics, Environment, and Sustainability” The Polish Journal of Aesthetics –journaaliin.

– Erityisen ilahtunut olen monitieteisten paneeleiden onnistumisesta konferenssissa. Niiden avulla jotain vaikeaa aihetta, kuten vaikkapa fyysisten rajoitteiden vaikutusta ympäristökokemukseen, on helpompi lähestyä kokonaisvaltaisemmin ja systeemistä ajattelua kehittäen, Korpelainen kertoo.

Paneelisessiohin oli mahdollista osallistua ilmaiseksi Päijät-Hämeen kesäyliopiston kautta.

KSEI järjesti XV kesäkongressin yhteistyössä Lahden yliopistokampuksen, Helsingin yliopiston, Visit Lahden, Suomen Estetiikan Seuran, Päijät-Hämeen kesäyliopiston kansaa. Lahden ympäristöön konferenssivierailla oli mahdollisuus osallistua myös konferenssin oheen järjestetyillä retkillä, jotka toteutettiin Lahden Saunalautalla sekä Linnaistensuolla ja Kujalan jäteasemalla.