Kansainvälinen soveltavan estetiikan instituutti (KSEI) järjesti perinteisen joka toinen vuosi järjestettävän kesäkongressinsa tällä kertaa yhteistyössä USA:ssa perustetun Philosophy of the City -tutkimusverkoston kanssa 17. –19. kesäkuuta. Teema oli yksinkertaisesti ”Urban Aesthetics”.

Kongressissa pidettiin parikymmentä esitelmää, ja suurimpaan osaan niistä oli pyydetty ennakkoon kommenttipuheenvuoro. Kutsutut pääpuhujat olivat Arto Haapala (HY), Saara Vauramo (Lahti) ja Harpa Stefansdottir (Norwegian University of Life Sciences).

Puhujajoukko oli erittäin kansainvälinen: Suomen ja Yhdysvaltojen lisäksi alustajia oli esimerkiksi Italiasta, Isosta Britanniasta, Puolasta ja Slovakiasta. Saara Vauramo alusti kongressissa Lahden kaupunkisuunnittelusta ja liikennejärjestelyistä. Tapahtuma onnistui erinomaisesti, ja kansainvälinen puhujajoukko pääsi myös ihailemaan Lahden kaupungintaloa ja nauttimaan kaupungin järjestämästä vastaanotosta.

Tämä oli järjestyksessä jo kolmastoista kesäkongressi. Seuraava onkin sitten Lahdelle hyvin tärkeänä vuonna 2021, jolloin Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki. Tulevan kongressin teema liittyy kiinteästi vuoden 2021 teemoihin, erityisesti esteettisten ja ekologisten arvojen risteyskohtiin.

Arto Haapala & Anja Kuhalampi