”Kesäkoulu oli hauska ja arvokas kokemus ja taisin saada sieltä ystäviäkin!” kommentoi kesäkouluun osallistunut opiskelija. Kansainvälinen kesäkoulu sai mukaansa melkein 70 ympäristöteemasta kiinnostunutta korkeakouluopiskelijaa ympäri maailman. Osallistujia oli Suomesta, mutta myös mm. Kiinasta, Skotlannista, Itävallasta, Brasiliasta, Sudanista, Filippiineiltä, Intiasta, Serbiasta jne.  Tämä monikansallinen joukko eri koulutusaloilta ratkoi tiimeissä heille annettuja haasteita.  

Tiimityön tueksi opiskelijat saivat monipuolisia luentoja paikallisilta korkeakoulujen professoreilta ja tutkijoilta. Aiheina olivat mm. kestävä liikkuminen, hulevesien puhdistus, vesistömyrkyt, maaperän puhdistus, palvelumuotoilu, luonnon hyvinvointivaikutukset, osallisuus, luonnon estetiikka, Opiskelijat saivat myös tietoiskut niin Lahti Energian kuin Salpakierron toiminnasta. Luentojen myötä syntyi hyvä käsitys siitä, kuinka hyvää työtä ympäristön hyväksi Lahdessa tehdään, niin tutkimuksessa kuin konkreettisissa teoissa.  Lahden ympäristöpääkaupunkistatus sai sisällön ja merkityksen.

Lopputöissä opiskelijat etsivät ratkaisuja mm. mikromuoviongelmaan, suunnittelivat uusia ulkoilumahdollisuuksia mm. vanhuksille, pohtivat partureissa syntyvän hiusjätteen keräystä ja uusiokäyttöä, miettivät kestävän liikkumisen ratkaisuja ja vaihtoehtoja. Opiskelijoiden kyky löytää hienoja ratkaisuja ja tehdä hiottuja esityksiä vain kahdessa viikossa oli vaikuttava. Toivotaan, että mahdollisimman moni vie Lahdesta opitut tiedot eteenpäin ja auttaa osaltaan ratkomaan maailman kestävyyshaastetta.

Etänä järjestetty koulu onnistui hyvin: luentoja pidettiin suorina Zoomsessioina, osa oli tallenttuina videoina. Oli myös suoraa lähetystä mm. Hennalan hulevesikentiltä ja Mukkulan nuoristilasta. Toki niin opiskelijat kuin järjestäjät jäivät kaipaamaan fyysisiä kohtaamisia. Lahti näyttäytyi kauniilta ja elävältä videoissa ja kuvissa, mutta sataman tunnelmaa ja Salpausselän hienoutta ei ihan tavoita ruudun välityksellä. Ensi vuonna uudestaan, paikan päällä, Lahden kaikista herkuista nauttien!

Kesäkoulun järjestivät yhdessä LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Lahden Yliopistokampus.