LUT-yliopiston Lahden kampukselta ensimmäisenä ohjelmistotuotannon diplomi-insinöörinä valmistunut Ryynänen uskoo alan tekijöille olevan tarvetta jatkossakin, sillä teknisiä ratkaisuja tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Kontiolahtelainen Joonas Ryynänen pohti opettajan uraa, mutta seurasi kutsumustaan IT-alalle. Se kannatti, sillä hänet napattiin asiantuntijatyöhön suoraan koulun penkiltä. 

Ryynäsen kiinnostus tietotekniikan alaa kohtaan heräsi lukioaikana, sillä alalla yhdistyvät looginen ajattelu, luonnontieteet ja matematiikka. Osaamista hän kerrytti käymällä omatoimisesti muutamia ohjelmoinnin nettikursseja, vaikka ne eivät olleet edellytys alalle hakeutuessa. Mielenkiintoinen opiskelupaikka löytyi lopulta LUT-yliopistosta.

”Lukiossa tykkäsin paljon matikasta, ja pohdin jopa opettajan uraa. Halusin kuitenkin alalle, jossa on hyvät työllistymisnäkymät ja joka tarjoaa monipuolisesti suuntautumisvaihtoehtoja. LUTin abivuonna tekemä markkinointi ja koulun sijainti saivat minut hakemaan tietotekniikan koulutusohjelmaan Lappeenrantaan.”

Yliopisto-opinnot toivat vapautta ja vastuuta

Ovet yliopistoon aukesivat, ja Ryynänen muutti Lappeenrantaan syksyllä 2016. Opintojen aloittaminen uudessa kaupungissa tuntui oikealta ratkaisulta.

”Teki hyvää lähteä toiseen kaupunkiin ja muuttaa omilleen. Samalla itsenäistyin, sillä yliopistossa olet itse vastuussa opintojen etenemisestä ja niiden aikatauluttamisesta.”

Tietotekniikan kandidaatin opintojen aikana Ryynänen kiinnostui ohjelmistotuotannosta, jossa etsitään tietotekniikan avulla ratkaisuja ihmisten ja organisaatioiden ongelmiin. Niinpä jatko-opiskelupaikaksi valikoitui uusi Lahden kampuksella vuonna 2020 alkanut ohjelmistotuotannon maisteriohjelma. Ohjelmistotuotehallintaan ja -liiketoimintaan keskittyvät opinnot oli mahdollista suorittaa yrittäjyyden ohessa.

Mitä töitä Joonas teki opintojensa ohessa? Entä minne hän työllistyi? Lue koko juttu LUT-yliopiston nettisivuilta!