Kansainvälisestikin poikkeuksellinen seurantatutkimus tutkii Päijät-Hämeen ikääntyvän väestön terveyttä ja hyvinvointia.

Noin 2 500 päijäthämäläistä on saanut kutsun Ikihyvä Päijät-Häme -tutkimukseen, jossa on seurattu Päijät-Hämeen ikääntyvän väestönosan terveyttä, terveyskäyttäytymistä ja hyvinvointia vuodesta 2002 alkaen. Tutkimuksessa samoilta henkilöiltä on kerätty tietoa jo kolme kertaa: vuosina 2002, 2005 ja 2008. Nyt on vuorossa neljäs ja viimeinen tiedonkeruuvaihe.

Tutkimuksen osanottajat täyttävät heille postitetun kyselyn sekä osallistuvat terveystarkastukseen ja laboratoriokokeisiin. Osanottajat on valittu satunnaisesti, ja he edustavat vuosina 1946–50, 1936–40 ja 1926–30 syntyneiden ikäluokkia Päijät-Hämeessä.

Tutkittavien määrä vaihtelee kunnittain asukasluvun mukaan. Lahdessa kutsun on saanut yli tuhat ihmistä, pienimmissä kunnissa noin sata. Laboratoriokäynnit alkoivat 20.2.2012 ja jatkuvat toukokuun puoleen väliin saakka. Ne toteutetaan Lahdessa Päijät-Hämeen keskussairaalassa ja muissa kunnissa paikallisissa terveyskeskuksissa. Terveystarkastukset käynnistyvät kunnissa eri tahtiin maaliskuun alusta lähtien. Terveystarkastuksia toteuttavat fysioterapian ja hoitotieteen opiskelijat Lahden ammattikorkeakoulusta.

– Osallistuminen Ikihyvä-tutkimukseen on nyt todella tärkeää, jotta tutkimuksen idea, samojen henkilöiden pitkäaikainen seuranta, onnistuu, Fogelholm painottaa. Osallistujat ovat mukana ainutlaatuisessa tutkimushankkeessa, joka tuo Päijät-Hämeen esille myös kansainvälisessä tiedemaailmassa.

Ikihyvä-hanketta toteuttavat Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia sekä sosiaalitieteiden laitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lahden ammattikorkeakoulun Sosiaali- ja terveysala sekä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä ja alueen kunnat (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Nastola, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä).

Hankkeen rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä. EAKR-rahoituksen Ikihyvälle on myöntänyt Päijät-Hämeen liitto.

Lisätietoja:

Suunnittelija Pasi Töyli, 050 588 0743, pasi.toyli(at)helsinki.fi

Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Lahti

Ikihyvä Päijät-Häme 2002–2012, tutkimus- ja kehittämishanke: http://www.palmenia.helsinki.fi/ikihyva/