teksti ja kuva: Terhi Kangas

”Vuorovaikutus on aina ollut se juttu”

Korkeakoulumaailman vaikuttajat ovat jo nuorina vaativasta koulutusputkesta tulleita menestyjiä. Moni saattaa näin ajatella, mutta Lahden Yliopistokampuksen pääsihteeri Senja Jouttimäen tarina kertoo toista. Jouttimäki on elävä esimerkki aikuiskoulutuksen mahdollisuuksista. Hän on suorittanut kaikki korkeakouluopintonsa vasta perheen perustamisen jälkeen.

Kuhmolaiseen kansakouluun Jouttimäki kulki aikoinaan suon yli pitkospuita pitkin. Pääsihteerin tehtäviin Suomen ”tuoreimmassa yliopistokaupungissa” on sen jälkeen tietä raivattu välillä lähes umpisuossa – oma-aloitteisesti asioihin tarttuen. Lahteen Jouttimäki muutti vuonna 1983, ja sai toimistoapulaisen paikan Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskuksesta.

– Minulla ei ollut edes ylioppilastutkintoa. Suoritin sen työn ohessa, kun pääsin yksityisoppilaaksi Hollolan lukioon. Kolmen lapsen äitinä ei noina vuosina ainakaan tarvinnut miettiä, mitä tekisi ylimääräisellä vapaa-ajalla, Jouttimäki nauraa.

Naurun jälkeen kiitollinen haikeus valtaa mielen. Istumme Niemen kampuksella Jouttimäen työhuoneessa. Ensi maanantaina hän avaa ja sulkee huoneen oven viimeisen kerran. Ansaitut eläkepäivät ja kiireetön pihamaan kuopsutus odottavat pitkän uran Lahdessa tehnyttä pioneeria.

Erilaisia toimenkuvia Jouttimäellä on lahtelaisen korkeakoulumaailman palveluksessa ollut kymmenkunta. Yliopistokampuksen pääsihteerin tehtävät hän sai vastuulleen lähes päivälleen 12 vuotta sitten. Tuntuu enemmän kuin oikeutetulta, että LUT-yliopiston muutos Lappeenrannan–Lahden teknilliseksi yliopistoksi ehti tapahtua Jouttimäen kaudella. Niin paljon hän on tehnyt vaikuttamistyötä Lahden kehittämiseksi myös kansainvälisesti kiinnostavana tiedekaupunkina.

– Olen saanut tehdä työtä, jolla on merkitystä. Mutta mikään tapahtunut ei ole yksin minun ansiostani. Siksi olenkin viihtynyt niin hyvin ja pitkään, että Lahdessa on ollut aina helppo kutsua väkeä saman pöydän ääreen asioita kehittämään. Väittäisin, että aito yhdessä tekeminen on lahtelainen erikoisuus.

Yhteistyön hedelminä mainittakoon yliopistojen tiivistyneen yhteistyön lisäksi muun muassa valtakunnallisestikin palkittu alueellinen LUMA-toiminta (luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetus), Lahden korkeakoulukirjasto, nuoria uudella tavalla osallistava Mun juttu -hanke ja kestävän kaupunkiympäristön hyväksi tehty opetusyhteistyö.

– Muutokset ovat aina olleet opinpaikkoja ja mahdollisuuksia uudistua. Yliopistojen strategiamuutokset, kansallisen korkeakoulupolitiikan käänteet, uudet rehtorit, uudet kaupunginjohtajat – kaikki ovat tuoneet mukanaan hyvää, vahvana verkostojohtajana tunnettu Jouttimäki toteaa.

Muun muassa verkostojohtamisen taidon on noteerannut myös Lahden kaupunki, joka myönsi vuonna 2016 Lahden kaupungin Vuoden korkeakouluteko -tunnustuksen Jouttimäelle perustellen valintaa näin: Työyhteisössä hänet tunnetaan jatkuvana uuden oppijana ja itsensä kehittäjänä, innostavana ja innostuvana esimiehenä sekä yhteisöllisyyden edistäjänä.

Vaikeitakin hetkiä uraan on tietysti mahtunut. Palmenian alasajo oli yksi sellainen, tosin Helsingin yliopiston vahva sitoutuminen Lahteen myös muutoksen keskellä antoi Jouttimäelle voimaa jatkaa valitsemallaan tiellä. Suurilta leikkauksilta ja yt-neuvotteluiltakaan ei Jouttimäen kaudella ole säästytty. Työ on ollut ainutlaatuista hyvässä ja pahassa – voittopuolisesti hyvässä.

– Toiminta on aina muuttunut ympäristön tarpeiden mukaan. Pääsihteeri ei koskaan määrittele kehityssuuntia. Tässä työssä on oltava koko ajan aistit herkkinä korkeakoulupolitiikkaa, maailmaa ja Lahden aluetta kohtaan.

Senja Jouttimäki uskoo, että hyvällä aistiherkkyydellä jatkaa myös hänen seuraajansa. Minna-Maija Salomaa on hänkin vaikuttanut pitkään alueellisissa kehittämishankkeissa Helsingin yliopiston palveluksessa. Myös LUT-yliopisto ja Lahden ammattikorkeakoulu ovat tulleet tutuiksi monesta vinkkelistä. Asetelmasta on hyvä jatkaa Jouttimäen työtä.

Kuvassa: Tiedeluokka SOLU on yksi Senja Jouttimäen (oik.) lempilapsista. LUMA-keskuksen ohjaaja Paula Kajankari valmistelee luokkaa nuorten työpajalaisten iloksi.

Juttu on ilmestynyt myös Uusi Lahti – lehdessä 15.5.2019