Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Väitöstilaisuus Lahdessa

9.5.2014 klo 12:00 - 16:00

Lahden Aikuiskoulutuskeskus, Kirkkokatu 16
TtM Tiina Mäkelä väittelee väsymyksestä vanhuudessa. Tutkimusmateriaali pohjautuu IkiHyvä Päijät-Häme hankkeeseen.

Lahden Diakoniasäätiön johtaja Tiina Mäkelä väittelee  Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Väsymys vanhuudessa – Tutkimus vuosina 1926-30 syntyneiden päijäthämäläisten väsymyksestä ja sen yhteydestä arjessa suoriutumiseen".

Tutkimus on osa Ikihyvä Päijät-Häme -seurantatutkimusta, jossa tutkitaan ikääntyvän väestön vanhenemista vuosina 1926–30, 1936–40 ja 1946–50 syntyneillä. Tässä tutkittavina olivat vuosina 1926–30 syntyneet päijäthämäläiset ja aineistona käytettiin heiltä vuosina 2002 ja 2005 kyselylomakkeilla kerättyjä tietoja.

Väsymys ja voimien väheneminen on yleinen vaiva vanhoilla ihmisillä. Käytännön hoito- ja hoivatyössä siihen ei kuitenkaan kiinnitetä riittävästi huomiota edes silloin, kun ikäihminen sitä itse valittaa. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia ikääntyneiden väsymystä, sen olemusta, sen taustalla olevia tekijöitä ja sitä, ennakoiko väsymys arjessa suoriutumista ja kotona asumista tukevien palvelujen käyttöä. Erityisesti tutkittiin hoivavastuun, elintapojen ja omaan selviytymiskykyyn luottamuksen yhteyttä ikääntyneiden väsymykseen. Lisäksi selvitettiin väsymyksen, arjessa suoriutumisen ja palvelujen käytön muutoksia kolmen vuoden seuranta-aikana.

Tulosten mukaan vastaajista suurin osa oli tuntenut väsymystä kyselyä edeltäneen kuukauden aikana ja neljäsosalla sitä oli huomattavasti. Kolmen vuoden seuranta-aikana väsymyksen esiintyvyys ei kokonaisuutena muuttunut, mutta yksittäisistä vastaajista osa koki itsensä virkeämmäksi ja osa puolestaan väsyneemmäksi seurannan lopussa. Väsymys oli tavallisempaa naisilla ja ikääntyneillä, jotka kantoivat hoivavastuuta läheisestään. Väsyneempiä olivat myös ne, jotka harrastivat liikuntaa vähemmän kuin ikätoverinsa. Säännöllinen sosiaalinen kanssakäyminen ja luottamus omiin kykyihin suoriutua arjen haasteista puolestaan suojasivat väsymykseltä. Väsyneillä oli odotetusti enemmän sairauksia, kipuja ja unettomuutta kuin muilla vastaajilla. Väsymys ennusti sekä huonoa arjessa suoriutumista että lisääntynyttä palvelujen käyttöä.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Lahden Diakoniasäätiön julkaisuja. 

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa Helsingin yliopiston E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:
Tiina Mäkelä tiina.makela(at)dila.fi puh 044 713 2200.

 

Tiedot

Päivämäärä:
9.5.2014
Aika:
12:00 - 16:00