Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Pilaantunut maaperä kannattaa puhdistaa paikan päällä

2.12.2016 klo 00:00 - 15:00

Lahti
Suvi Simpanen väittelee joulukuussa pilaantuneen maaperän in situ -kunnostusmenetelmistä.

Maaperä pilaantuu, kun ihmisen toiminnan seurauksena maaperään päätyy haitallisia aineita, jotka aiheuttavat vaaraa ympäristölle tai ihmisen terveydelle. Yleisimmät pilaantumista aiheuttavat haitta-aineet ovat öljyhiilivedyt ja metallit ja merkittävimpiä pilaantumista aiheuttavia toimintoja polttoaineen jakelu ja varastointi, teollinen toiminta, jätteen käsittely, ampumaradat sekä sahat ja kyllästämöt.

Pilaantuneen maaperän kunnostamista on tehty pääosin kaivamalla maamassat ja käsittelemällä tai sijoittamalla ne muualle. Vaihtoehtoisesti maaperä voidaan kunnostaa in situ, paikan päällä ilman kaivamista, mikä vähentää sekä ympäristövaikutuksia että kunnostuskustannuksia.

Suvi Simpasen väitöskirjatutkimuksessa verrattiin erilaisia in situ -kunnostusmenetelmiä muun muassa Lahdessa Jokimaalla sijaitsevassa maaperän tutkimuskeskuksessa Soiliassa.

–                           In situ -menetelmä on ekologisempi vaihtoehto, koska kaivamisesta ja maan kuljettamisesta syntyvä kuormitus kuten ilmanpäästöt, syntyvä maajäte, vaikutukset ekosysteemiin vähenevät ja lisäksi ei tarvitse löytää uutta puhdasta maata täyttömaaksi, toteaa Simpanen.

Kunnostusvastuu on yleensä kohteen omistajalla ja eräs kunnostuksen aloittamisen syy on muun muassa maankäytön muuttuminen. Alueelle voidaan aloittaa rakennustyöt esimerkiksi uuden asuinalueen luomiseksi.

 

–                           Jos voitaisiin tehdä päätökset maankäytön muutoksista pilaantuneissa kohteissa ajoissa, in situ -kunnostus voisi olla useammin varteenotettava kunnostusvaihtoehto tai sillä voitaisiin ainakin vähentää massanvaihdon tarvetta, arvioi Suvi Simpanen.

Tutkimuksissa havaittiin, että luonnon omat mikrobit pystyvät hajottamaan maaperässä olevia orgaanisia saasteyhdisteitä. Hajotusta voidaan tehostaa parantamalla maan ravinne- ja happipitoisuutta, mikä osoittautui olevan kannattavin keino aloittaa puhdistus helposti hajoavien yhdisteiden kohdalla.

FM Suvi Simpanen väittelee 2.12.2016 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Evaluation of in situ remediation methods in soils contaminated with organic pollutants". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopisto, Ympäristötieteiden laitos, Lahden tiede- ja yrityspuisto, Aalto-auditorio, Niemenkatu 73, Lahti. Vastaväittäjänä on professori Marko Virta, Helsingin yliopisto, ja kustoksena on professori Martin Romantschuk.

Väittelijän yhteystiedot
suvi.simpanen@helsinki.fi, puh. 050 528 0447

Lue lisää väitöksestä https://helda.helsinki.fi/handle/10138/168815

Tiedot

Päivämäärä:
2.12.2016
Aika:
00:00 - 15:00