Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

NiemiCampus Live: Luonnolle ja ihmiselle parempi tekstiiliteollisuus

20.4.2022 klo 14:00 - 15:30

Lahden tiedeyhteisö ratkoo ajankohtaisia ongelmia. NiemiCampus Live -webinaarisarjassa keskustellaan uusista tutkimustuloksista tieteentekijöiden johdatuksella. 20.4. keskiössä on tekstiiliteollisuus. Miten kiertotalous saadaan alalla aidosti kestäväksi ja mitä se tarkoittaa vaatesuunnittelijan kannalta? Voivatko vaatteet edistää terveyttä? Tervetuloa mukaan!

Ilmoittaudu tästä 18.4. mennessä

Puhujat:

Väitöskirjatutkija Anna Härri (LUT-yliopisto): Tekstiiliteollisuuden murroksen sosiaaliset vaikutukset

Anna Härri tekee väitöskirjaa LUT-yliopistolla kestävyystieteen laitoksella. Hänen väitöskirjansa käsittelee reilua siirtymää ja kiertotalouden sosiaalisia vaikutuksia tekstiiliteollisuudessa. Härrin intohimoihin kuuluvat myös elektroniikan ja globaalin kaivosteollisuuden sosiaaliset kysymykset.

Puheenvuorossaan Härri käsittelee tekstiiliteollisuuden muutoksen aiheuttamia globaaleja yhteiskunnallisia (ja hieman ympäristöllisiäkin) vaikutuksia. Vaikka siirtymä kiertotalouteen on varsin toivottava ja tarpeellinen, sillä voi myös olla negatiivisia sosiaalisia vaikutuksia, joita on syytä pyrkiä vähentämään nyt, murroksen ollessa aluillaan.

TKI-asiantuntija Annariina Ruokamo (LAB-ammattikorkeakoulu): Kiertotalouden mukainen vaatesuunnittelu

Annariina Ruokamo työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Tutkimus-, kehitys- ja innovaatioasiantuntijana ja puettavan muotoilun opettajana. Hän on koulutukseltaan taiteen maisteri ja vaatesuunnittelija. Aiemmin hän on työskennellyt useissa suomalaisyrityksissä suunnittelijana ja vastuullisuusvastaavana. LABissa hän työskentelee asiantuntijana eri hankkeissa liittyen tekstiili- ja vaatetusalan kiertotalouteen ja toimialan tulevaisuuden digitaalisiin ratkaisuihin.

Puheenvuorossaan hän esittelee huhtikuussa 2021 päättyneen Telaketju 2 — Liiketoimintaa tekstiilien kiertotaloudesta -hankkeen tuloksia kiertotalouden mukaisen vaatesuunnittelun näkökulmasta. Ruokamo käsittelee puheenvuorossaan kiertotalouden mukaisen vaatesuunnittelun perusperiaatteita ja sitä, millainen rooli vaatesuunnittelijalla on kiertotalouden toteutumisessa.

Erikoistutkija Aki Sinkkonen (Luonnonvarakeskus): Tutkimuksella terveysvaikutteisia vaatteita

Aki Sinkkonen työskentelee Luonnonvarakeskuksessa erikoistutkijana. Hän on erikoistunut elinympäristön mikrobiston tutkimiseen ja muokkaamiseen. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori ja hänelle myönnettiin vuonna 2012 Helsingin yliopiston ympäristöekologian dosentin arvo. Hän on tutkinut miten ulko- ja sisätilojen mikrobiyhteisöä monipuolistamalla voidaan parantaa puolustusjärjestelmän säätelyä. Luonnonvarakeskuksessa hän työskentelee vastaavana tutkijana eri hankkeissa liittyen kaupunkiympäristön monimuotoisuuteen ja kaupunkiluonnon ja ihmisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Puheenvuorossaan hän esittelee keväällä 2022 päättyvän Business Finland -rahoitteisen ADELE: Autoimmune Defense and Living Environment –hankkeen tuloksia painottaen vaatetukseen, tekstiileihin ja sisätiloihin liittyviä teemoja.

Tiedot

Päivämäärä:
20.4.2022
Aika:
14:00 - 15:30
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://www.lyyti.in/NiemiCampus_Live_Luonnolle_ja_ihmiselle_parempi_tekstiiliteollisuus_0878

Tapahtumapaikka

webinaari

Järjestäjä

Lahden Yliopistokampus