Elokuun alusta Lahden Yliopistokampuksen pääsihteerinä aloittanut Minna-Maija Salomaa suunnittelee tulevaa syksyä yhdessä koordinaatioyksikön työntekijöiden kanssa Niemen kampuksella.

teksti ja kuva: Terhi Kangas

 

Uusi pääsihteeri haluaa tieteen vahvemmin osaksi lasten ja nuorten oppimista.

Minna-Maija Salomaan juuret ovat vahvasti Lahden seudulla, vaikka passissa lukeekin synnyinpaikan kohdalla Helsinki. Perhe muutti Lahteen Salomaan ollessa 4-vuotias, ja koulunsa hän on käynyt Mukkulassa sekä myöhemmin Vääksyssä, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi. 1970-luvulla Mukkulan koulu oli 2000 oppilaan jättiyksikkö.

– Koulua piti käydä kahdessa vuorossa. Itse kävin alaluokkia ”iltavuorossa” kello 14-18 ja sen ehdoilla piti sovitella muut menot. Kävin pianotunneilla aamulla, kun ei koulupäivän jälkeen enää ehtinyt harrastaa, Salomaa nauraa muistellen lahtelaisen kansakouluhistorian erikoisuuksia.

Jonkinlainen ympyränsulkeutumisilmiö on havaittavissa, sillä tänäänkin Salomaa on kävellyt työpaikalleen Lahden Yliopistokampuksen koordinaatioyksikköön Niemeen juuri Mukkulankatua pitkin.

 

Omissa saappaissa eteenpäin

Salomaan edeltäjä Senja Jouttimäki jäi keväällä eläkkeelle johdettuaan Yliopistokampusta menestyksekkäästi 12 vuotta. Perinteistä kielikuvaa käyttäen Jouttimäeltä jäivät suuret saappaat täytettäviksi. Salomaa on kuitenkin päättänyt hypätä täysin uusiin saappaisiin rimakauhua potematta. Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä samalla tavalla. Toisaalta hyvää tekemistä ei tarvitse lähteä muuttamaan vain muutoksen ilosta.

– Lahden Yliopistokampus on ollut jo vuosia hyvässä nosteessa, joten tästä on hyvä jatkaa. Esimerkiksi alaisuudessamme toimiva Päijät-Hämeen palkittu LUMA-keskus on tehnyt hienoa työtä lasten ja nuorten tiedeopetuksessa. Tiedekasvatusajatus tulee omalla kaudellani varmasti vahvistumaan entisestään.

Pääsihteerin vaihdos osui monen uuden ilmiön aikakauteen, jotka ohjaavat myös Yliopistokampusta automaattisesti tiettyyn suuntaan.

 

Positiivinen muutosten kausi

Yksi ilmiöistä on kesällä tapahtunut Lahden valinta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021. Salomaa uskoo sen suuntaavan muun muassa korkeakoulumaailman isoja rahoitushakuja lähivuosina. Ympäristötieteet ovat olleet kaupungissa jo tähänkin asti vahvasti edustettuina, ja ympäristöasioiden parantamiseen keskittyviä tutkimushankkeita on tehty pitkäjänteisesti juuri Lahdessa.

Muita myös Lahden Yliopistokampuksen tulevaisuuteen vaikuttavia lähiaikojen muutoksia ovat ensi vuoden alusta aloittava innovaatiokorkeakoulu LAB Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhdistyessä sekä tietysti LUT-yliopiston vahvistuva asema Helsingin yliopiston rinnalla Lahdessa.

Salomaalla itsellään on jo 27 vuoden yliopistoura takanaan. Hän valmistui Turun yliopistosta kasvatustieteilijäksi vuonna 1991 ja on työskennellyt Helsingin Yliopiston palveluksessa erilaisissa tehtävissä juuri Lahden yksikössä vuodesta 1992 lähtien.

– Lapsena haaveilin monen muun tavoin opettajan urasta, mutta kun lähdin opiskelemaan kasvatustieteitä, hurahdin nopeasti aikuiskasvatukseen. Elinikäinen oppiminen on aidosti kiehtovaa. Erityisesti ajatus siitä, että oppimista ei voi koskaan pysäyttää.

 

Yliopistojen brändit edellä

Salomaa toivoo omalla aikakaudellaan Lahden vahvistavan myös ihmisten mielikuvissa asemaansa kansainvälisesti verkottuvana opiskelukaupunkina. Sitä se on jo nyt, vaikkei moni lahtelainen välttämättä niin mielläkään.

Sydäntä lähellä on aina ollut erityisesti viestintä. Aikoinaan Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian täydennyskoulutusvalikoimiin Salomaan kehittämä viestinnän koulutuskokonaisuus on yksi hänen omista lempilapsistaan. Se on edelleen Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n valikoimissa. Vahva viestintätausta heijastunee myös Salomaan ajatuksiin tulevaisuuden brändityöstä.

– Mielestäni juuri Lahdessa toimivat yliopistot ovat ne tärkeimmät brändit, joiden hyväksi Lahden Yliopistokampus tekee vaikuttamistyötä, ja joille se tarjoaa palveluja. Yliopistokampus on enemmänkin sellainen ”hiljainen puurtaja” taustalla ja apuna sen sijaan, että olisi itse isosti esillä. Saatamme oikeita tahoja yhteen ja kerromme asioista eteenpäin.