kuvassa Ha Bui, Erika Lobo, Niklas Kaikonen, Jani Klinga ja Ismo Jakonen.

Syksyn aikana toteutetun kolmannen Lahti Venture Programin finaalin voitti ryhmä, jonka muodostivat Ha Bui (LAMK), Niklas Kaikonen (LUT) ja Erika Lobo (LAMK). Ryhmä oli toinen JK Pro Coaching –yrityksen haasteen parissa työskennelleistä tiimeistä ja sen mentorina toimi Ismo Jakonen (LAMK).

Lahti Venture Programissa alueen korkeakouluopiskelijoista koostetut monialaiset ja poikkitieteelliset joukkueet ratkoivat yritysten heille esittämiä haasteita. Ryhmien tukena olivat mentorit ja yritysten edustajat. Voittajaryhmä nosti tämän näkökulmien moninaisuuden koko konseptin kiinnostavimmaksi anniksi:

– Parasta oli toimiminen tässä ryhmässä. Tulemme eri koulutustaustoista ja kulttuureista, joten meidän piti keksiä yhdessä uusia ideoita ja tapoja toimia, Lobo kertoo.

JK Pro Coaching on kansainväliseen kasvuun suuntautunut urheilu- ja liikunta-alan yritys, jota johtaa talviurheilun huippujen valmennuksesta tuttu Jani Klinga. Yritys tarjoaa valmennusta yksilöille ja ratkaisuja laajempien kokonaisuuksien rakentamiseen. Tällä hetkellä fokus on talviurheilukuluttuurin rakentamisessa Kiinaan. JK Pro Coaching heittikin Lahti Venture Programissa opiskelijoille haasteeksi suunnitella sisältöä ja bisnesmalli hiihto- ja talvielämyspuistoon, jota rakennetaan Kiinaan hiihtotunneliin.

Muut mukana olleet yritykset olivat Hämeen kauppakamari, Ecopal Oy, Solita ja Vuohelan Herkku Oy.

Voittajaryhmän ratkaisussa korostui modulaarisuus. Hiihtoputken infrastruktuuri latuineen ja mäkineen sekä aktiviteetit eri kohderyhmille oli suunniteltu niin, että sisältöjen liikuttelu olisi mahdollisimman joustavaa.

Erityistä kiitosta tuomaristo antoi myös finaaliesityksen selkeydestä ja ulkoasusta. Materiaaleihin oli käytetty aikaa ja vaivaa.

– Aloimme tavata toisiamme tämän projektin tiimoilta noin kerran viikossa heti lokakuun alusta alkaen, joten kyllä tähän aika paljon panostettiin, Kaikonen laskee.

– Tämän lisäksi visuaalinen materiaali tehtiin alusta alkaen itse. Kisan loppuvaiheessa siihen käyttämiäni tunteja en halua edes paljastaa, Lobo kertoo nauraen. Esitysmateriaalien upeat talviset hahmot ovat hänen käsin piirtämiään.

Lahti Venture Program on monen eri Lahden seudun toimijan yhteisponnistus opiskelijoiden ja paikallisten yritysten yhteen saattamiseksi. Vuonna 2019 järjestäjinä toimivat Lahden Yliopistokampus, LUT-yliopisto, Lahden ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto ja Lahden seudun kehitys LADEC Oy. Fasilitaattorina toiminut Joel Takala (HY) oli finaalipäivänä tyytyväinen:

– Esitysten ja ratkaisujen korkea taso tuli jopa vähän yllätyksenä. Ryhmät ovat selvästi tehneet hyvää työtä yhdessä mentorien ja yritysten edustajien kanssa. Tällaiselle oppilaitosten ja yritysten väliselle yhteistyölle on tilausta molemmissa päissä.

Tuomaristossa toiminut yritysyhteistyön palvelupäällikkö Maarit Haataja (HY) summasi kokemuksensa samassa hengessä:

– Sain kunnian toimia tuomarina Lahti Venture Program -tilaisuudessa. Olin positiivisesti yllättynyt siitä kuinka korkealaatuisia ratkaisuja tiimit olivat saaneet aikaan. Esitykset olivat huikeita ja ne oli valmisteltu huolella. Englannin kieli sujui ja tiimit pysyivät annetussa ajassa. Ison vaikutuksen teki erityisesti se kuinka huolellista taustatyötä kunkin haasteen eteen oli tehty. Yritykset olivat todella tyytyväisiä lopputulokseen.

Kilpailussa mukana olleet yritykset kokivat opiskelijoiden kanssa tehdyn yhteistyön hyödylliseksi ja ennen kaikkea virkistäväksi. Ohjelmassa yritykset ”saivat sitä mitä eivät tilanneet” eli antoivat ryhmille vapaat kädet toimia ja saivat vastineeksi ratkaisuideoita oikeisiin haasteisiinsa boksin ulkopuolelta.