Nuorten luontosuhdetta voidaan parantaa koneälyn avulla, kokeillaanpas!

Nuorten luontosuhdetta voidaan parantaa koneälyn avulla, kokeillaanpas!

Alkuperäinen blogikirjoitus täällä.

Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke ja Motiva Oy etsivät tekoälyaiheisia pienkokeiluja. Haku keräsi 37 ehdotusta, joista toteutettavaksi valittiin 21.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus on mukana yhdessä valituista kokeilusta, tsirp tsirp!

Useat lintuja tuntemattomat kokevat lajitunnistuksen todella haasteelliseksi. Samaan aikaan lintuharrastajia löytyy lähes jokaisesta kaveripiiristä. Tietoa siis löytyy, mutta miten kauniin linnun voisi tunnistaa juuri oikealla hetkellä, kun se ornitologiystävä ei ole käsikynkässä? Jo nyt on olemassa sovelluksia, jotka pyrkivät tunnistamaan kuvista asioita koneälyllä. Jotta koneäly toimisi myös mökin pajupensaissa, tulee niissä olla runsaasti paikallista, tarpeeksi hyvälaatuista dataa, sovellusten tulisi olla helposti käytettäviä ja kansalaisten tiedossa. Samaan aikaan nuoret kuvaavat valtavan määrän laadukasta kuvamateriaalia puhelimilla ja muilla laitteilla. Voisiko kuvamäärän, nuoret, heikosti toimivat lajitunnistusohjelmat ja luontosuhteen yhdistää? On vaikea tuntea kiinnostusta asiaan, josta ei juuri tiedä mitään. Näimme tässä kokeilussa mahdollisuuden parantaa luontosuhdetta avaamalla ovea lajituntemukselle. Kokeilunhaussa etsittiin juuri tällaisia tekoälykokeiluja, jotka parantaisivat mm. arjen hyvinvointia.

Kokeilussamme nuoria opastetaan perinteisessä lintujen tunnistuksessa Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen avulla. Heille esitellään koneälyyn perustuva lintubongaussovellus, josta kerätään palautetta testijakson jälkeen. Palaute suunnataan kokeiltavan sovelluksen kehittäjille, mutta myös muille koneälyä hyödyntäville ohjelmoitsijoille.

Valinnat teki arviointiraati, johon kuului tekoälyn, vaikuttavuuden ja kokeilujen asiantuntijoita niin tutkimus- kuin yritysmaailmastakin ja oli sitä mieltä, että vaikka kokeilut ovat pieniä, monilla niistä on mahdollisuuksia laajaan vaikuttavuuteen. Kokeilun edetessä kerromme siitä lisää!

Lisää tietoa lintu-kokeilusta ja kokeiluryhmän tiedot täällä (linkki).

Lisätietoa valituista kokeiluista täällä (linkki).

Jos haluat kokeiluluokkana mukaan, ota ope yhteyttä!