Päijät-Hämeen LUMA-keskus

Luonnontieteellisen tiedon hallinta ja sen soveltamisen  merkitys työelämälle on lisääntynyt. Teollisuuden ja talouden asiantuntijat korostavat LUMA-aineiden tärkeyttä tulevaisuuden huippuosaamisen edellytyksenä. Suomi tunnetaan kansainvälisesti matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian huippumaana, mutta koulumaailmassa ja elinkeinoelämän toimijoiden parissa on noussut huoli, kuinka luonnontieteellisen osaamisen korkea taso ja osaajien riittävä saatavuus taataan työelämän tulevaisuuden tarpeisiin.

Tiede 2 -kurssi vastaa tähän haasteeseen. Se tarjoaa lukiolaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden omien vahvuusalueiden kehittämiseen ja opettajille ammatillisen kasvun foorumin. Kurssilla on suora vaikutus lukiolaisten kiinnostukseen luonnontieteellisiin aineisiin, se mahdollistaa opettajien verkostoitumisen ja parantaa kouluasteiden välisen yhteistyötä.

Tutkijoille kurssi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutkimusaineiston keräämiseen. Kysymykseen, miksi luonnontieteitä pitäisi kouluissa opettaa, on hyvin helppo vastata. Sen sijaan kysymykseen, miten luonnontieteitä pitäisi koulussa opettaa, on huomattavasti vaikeampi vastata. Varmaa on vain se, ettei ole yhtä oikeaa tapaa opettaa ja opiskella. Tiede 2 -kurssin aikana tutkijat voivat jalkautua koululaisten joukkoon, seurata läheltä opettaja-oppilas vuorovaikutusta ja tunnistaa niitä tärkeitä elementtejä, jotka vaikuttavat oppilaan luonnontieteellisen kiinnostuksen heräämiseen, kiinnostuksen ylläpitämiseen ja luonnontieteiden relevanssin hahmottamiseen.

phlumajohtaja

Jarkko Lampiselkä

Päijät-Hämeen LUMA-keskus, johtaja